Πώς θα καταλάβεις αν έχεις υποθερμία: Ειδικοί αποκαλύπτουν τα ανησυχητικά σημάδια (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις υποθερμία: Ειδικοί αποκαλύπτουν τα ανησυχητικά σημάδια (vid)
Η αναγνώριση των σημείων της υποθερμίας είναι ζωτικής σημασίας. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρίγος, εξάντληση, σύγχυση, απώλεια μνήμης, ασαφή ομιλία και υπνηλία.

Η υποθερμία, μια κρίσιμη ιατρική κατάσταση που προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να έχει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες. Οι ειδικοί αποκάλυψαν τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια της υποθερμίας, τονίζοντας τη σημασία της γρήγορης αναγνώρισης και της αντίδρασης σε αυτή την απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε θερμοκρασίες άνω των 4 βαθμών Κελσίου, ειδικά αν ένα άτομο κρυώσει λόγω παραγόντων όπως η βροχή, ο ιδρώτας ή η βύθιση σε κρύο νερό. Ο κίνδυνος της υποθερμίας αρχίζει συνήθως όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει στους 35 βαθμούς, σημαντικά χαμηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος.

Η Δρ. Emily MacNeill, ιατρός επειγόντων περιστατικών στο Atrium Health Levine Children's Hospital στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, τόνισε την ταχύτητα με την οποία μπορεί να αναπτυχθεί η υποθερμία. «Μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις συνθήκες», εξήγησε στο CNN.

Η αναγνώριση των σημείων της υποθερμίας είναι ζωτικής σημασίας. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρίγος, εξάντληση, σύγχυση, απώλεια μνήμης, ασαφή ομιλία και υπνηλία. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, μπορεί να εκδηλωθούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως γαλαζωπό δέρμα, διεσταλμένες κόρες, επιβραδυνόμενος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση και απώλεια συνείδησης. Στα παιδιά, η υποθερμία μπορεί να παρουσιαστεί ως έντονα κόκκινο δέρμα και πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα για όποιον η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς. Ωστόσο, εάν η επαγγελματική ιατρική βοήθεια δεν είναι προσβάσιμη, η προτεραιότητα πρέπει να είναι η γρήγορη εύρεση ενός ζεστού δωματίου ή καταφυγίου.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις υποθερμίας, η καρδιά μπορεί να σταματήσει να χτυπά. H Δρ. MacNeill προειδοποιεί: «Μπορείτε σίγουρα να πεθάνετε από υποθερμία επειδή δεν μπορούμε να σας ξαναζεστάνουμε, ο καρδιακός σας ρυθμός γίνεται πολύ αργός ή η καρδιά σας σταματάει επειδή απλά έχει πολύ κρύο για να λειτουργήσει».

Οι πληροφορίες αυτές υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της υποθερμίας και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και γρήγορη δράση σε ψυχρά περιβάλλοντα για την πρόληψη τραγικών αποτελεσμάτων.