Ιταλία: Εκατοντάδες ακροδεξιοί προέβησαν σε «ρωμαϊκό» χαιρετισμό (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ιταλία: Εκατοντάδες ακροδεξιοί προέβησαν σε «ρωμαϊκό» χαιρετισμό (vid)
Σάλο έχει προκαλέσει στη γειτονική Ιταλία βίντεο και φωτογραφίες με χιλιάδες διαδηλωτές στη Ρώμη να κάνουν μαζικά απαγορευμένο φασιστικό χαιρετισμό.

Σε μια σκηνή που θυμίζει ένα ταραχώδες παρελθόν, εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν πρόσφατα πορεία στην Ιταλία, εκτελώντας τον «ρωμαϊκό» χαιρετισμό, μια χειρονομία που συνδέεται στενά με τον Μπενίτο Μουσολίνι. Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε στην επέτειο ενός σημαντικού γεγονότος στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας: μια ενέδρα εναντίον της νεανικής πτέρυγας του ακροδεξιού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), που θεωρείται ο διάδοχος του καθεστώτος του Μουσολίνι.

Το ιστορικό πλαίσιο αυτού του γεγονότος χρονολογείται από το 1978, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στην Ιταλία που είναι γνωστή ως «τα χρόνια του μολύβδου», που χαρακτηρίζεται από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κομμουνιστικών και φασιστικών παρατάξεων. Η εν λόγω ενέδρα είχε ως στόχο την έδρα του MSI, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα, ενώ ένα ακόμη μέλος της πτέρυγας νεολαίας του MSI έχασε τη ζωή του στα επεισόδια που σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Αυτή η πρόσφατη τελετή μνήμης, που τράβηξε την προσοχή για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της, δεν ήταν απλώς μια συγκέντρωση ακτιβιστών. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν ο Francesco Rocca, πρόεδρος της περιφέρειας Λάτιο, και ο Miguel Gotor, σύμβουλος πολιτισμού. Επιπλέον, ηγέτες του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος τα Αδέλφια της Ιταλίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη τελετή, υπογραμμίζοντας τη διαρκή επιρροή αυτής της κληρονομιάς στη σύγχρονη ιταλική πολιτική.

Είναι ενδεικτικό ότι η σημερινή πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχει άμεση σχέση με το MSI. Έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική στο πλαίσιο του κινήματος νεολαίας του MSI σε ηλικία 15 ετών.