Η άβολη στιγμή που υποστηρικτής της επίπεδης Γης ανακαλύπτει ότι είναι στρογγυλή (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η άβολη στιγμή που υποστηρικτής της επίπεδης Γης ανακαλύπτει ότι είναι στρογγυλή (vid)
Έκπληκτοι έμειναν υποστηρικτές της επίπεδης Γης, όταν ανακάλυψαν ότι τελικά είναι στρογγυλή.

Στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Netflix «Behind the Curve», μια ομάδα υποστηρικτών της επίπεδης Γης ξόδεψε το ιλιγγιώδες ποσό των 20.000 δολαρίων για ένα πείραμα που, προς μεγάλη τους απογοήτευση, κατέληξε σε ένα αποτέλεσμα που τους άφησε άναυδους.

Το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει στον κόσμο των Flat Earthers, μιας εξειδικευμένης κοινότητας που παραμένει ακλόνητη στην πεποίθησή της για μια παγκόσμια συνωμοσία που κρύβει την «αλήθεια» για το επίπεδο της Γης. Ανάμεσά τους είναι ο Bob Knodel, ένας ένθερμος θεωρητικός της επίπεδης Γης και παρουσιαστής καναλιού στο YouTube, ο οποίος μαζί με την ομάδα του ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο χρησιμοποιώντας ένα γυροσκόπιο λέιζερ αξίας 20.000 δολαρίων. Ο στόχος τους ήταν σαφής: να αποδείξουν ότι η Γη δεν περιστρέφεται.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Με την ενεργοποίηση του γυροσκοπίου, ο Knodel και η ομάδα του παρατήρησαν μια μετατόπιση 15 μοιρών ανά ώρα, μια κίνηση που συνάδει με την περιστροφή μιας σφαιρικής Γης. Αυτή η ανακάλυψη άφησε την ομάδα έκπληκτη και σε άρνηση. Ο Knodel εξηγεί: «Όταν ενεργοποιήσαμε το γυροσκόπιο, διαπιστώσαμε ότι λαμβάναμε μια μετατόπιση. Μια παρέκκλιση 15 μοιρών ανά ώρα. Τώρα, προφανώς, μείναμε έκπληκτοι από αυτό».

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αντικρούσει αυτή την ακούσια επικύρωση του στρογγυλού της Γης, η ομάδα αναζήτησε εναλλακτικές εξηγήσεις για να απορρίψει τα ευρήματα του γυροσκοπίου. Η επακόλουθη παρατήρηση του Knodel, που αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ, υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετώπιζαν: «Δεν θέλουμε να το τινάξουμε στον αέρα, καταλαβαίνετε; Όταν έχεις 20.000 δολάρια σε αυτό το γυροσκόπιο. Αν πετάγαμε αυτό που βρήκαμε τώρα, θα ήταν κακό; Αυτό που μόλις σας είπα ήταν εμπιστευτικό».