Ο ύμνος των Χριστουγέννων που ένωσε δύο στρατόπεδα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο ύμνος των Χριστουγέννων που ένωσε δύο στρατόπεδα (vid)
Η εκεχειρία εξυπηρετούσε επίσης έναν σκοτεινό σκοπό, καθώς οι στρατιώτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να θάψουν τους νεκρούς τους.

Η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία του 1914, ένα από τα πιο εμβληματικά επεισόδια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχει περιβληθεί με μύθους και θρύλους όλα αυτά τα χρόνια. Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία πίσω από αυτό το εξαιρετικό γεγονός, όπου οι εχθροί μετατράπηκαν για λίγο σε φίλους;

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914, το πεδίο της μάχης γνώρισε μια απροσδόκητη και αξιοσημείωτη αλλαγή. Οι στρατιώτες του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος (BEF) άκουγαν τα γερμανικά στρατεύματα απέναντι από τα χαρακώματα να τραγουδούν τα κάλαντα και πατριωτικά τραγούδια. Οι Γερμανοί στόλισαν τα χαρακώματά τους με φαναράκια και μικρά έλατα, δημιουργώντας μια σχεδόν γιορτινή ατμόσφαιρα μέσα στη φρίκη του πολέμου. Αυτή η ασυνήθιστη πράξη οδήγησε σε κραυγές και μηνύματα που ανταλλάσσονταν σε όλη τη γη του μηδενός.

Η καρδιά της εκεχειρίας εκτυλίχθηκε την επόμενη ημέρα, τα Χριστούγεννα. Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες βγήκαν διστακτικά από τα χαρακώματά τους και συναντήθηκαν στην ταλαιπωρημένη no-man's land. Αντάλλαξαν δώρα, μοιράστηκαν φωτογραφίες και έδωσαν ακόμη και αυτοσχέδιους αγώνες ποδοσφαίρου. Η εκεχειρία εξυπηρετούσε επίσης έναν σκοτεινό σκοπό, καθώς οι στρατιώτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να θάψουν τους νεκρούς τους, να επισκευάσουν τα χαρακώματα και να αποκαταστήσουν τα ορύγματα.

Ωστόσο, αυτή η στιγμή ειρήνης δεν ήταν καθολική σε όλο το Δυτικό Μέτωπο. Σε πολλά μέρη, ο πόλεμος μαίνονταν και οι απώλειες συνεχίζονταν ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων. Ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εκεχειρία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα και το μαχητικό πνεύμα των στρατευμάτων.

Μετά τα γεγονότα του 1914, οι στρατιωτικές Ανώτατες Διοικήσεις και στις δύο πλευρές έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν μια τόσο εκτεταμένη αδελφοποίηση. Παρά τις προσπάθειες αυτές, υπήρξαν περιπτώσεις σύντομων, ανεπίσημων ανακωχών σε πιο ήσυχους τομείς του μετώπου. Αυτές οι παύσεις, συχνά μέρος του συστήματος «Ζήσε και άσε τους στρατιώτες να ζήσουν», επέτρεπαν στους στρατιώτες να εκτελούν βασικές εργασίες, όπως η επισκευή χαρακωμάτων ή η ανάσυρση πεσόντων.

Το Imperial War Museums (IWM) στεγάζει μια πλούσια συλλογή φωτογραφιών, επιστολών και συνεντεύξεων που ρίχνουν φως στην πραγματική ιστορία της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας. Σε ένα ιδιαίτερα διεισδυτικό βίντεο συμμετέχει ο Anthony Richards, επικεφαλής του τμήματος εγγράφων και ήχου στο IWM, ο οποίος εμβαθύνει στο πώς υλοποιήθηκε η εκεχειρία, στον αντίκτυπό της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στους λόγους για τους οποίους δεν επαναλήφθηκε μετά το 1914.

Η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία του 1914 παραμένει ένα συγκλονιστικό σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας εν μέσω μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας.