Τι είναι η αντιύλη: Ένα γραμμάριο κοστίζει 62 τρισεκατομμύρια δολάρια (vid)

Τι είναι η αντιύλη: Ένα γραμμάριο κοστίζει 62 τρισεκατομμύρια δολάρια (vid)
Η αντιύλη είναι, με απλά λόγια, το υλικό από το οποίο είναι κυρίως φτιαγμένο το σύμπαν μας.

Στη σφαίρα της επιστήμης και της φυσικής, η αντιύλη είναι η πιο ακριβή ουσία που υπάρχει στην ανθρωπότητα. Το αστρονομικό της κόστος δεν αντανακλά μόνο τη σπανιότητά της, αλλά είναι επίσης συνέπεια των πολύπλοκων και περίπλοκων διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία και τον περιορισμό της.

Η αντιύλη είναι, με απλά λόγια, το υλικό από το οποίο είναι κυρίως φτιαγμένο το σύμπαν μας. Όταν η αντιύλη έρχεται σε επαφή με την ύλη, αλληλοεξουδετερώνονται με μια έκρηξη ενέργειας. Αυτή η θεμελιώδης ιδιότητα καθιστά την αντιύλη όχι μόνο συναρπαστική αλλά και εξαιρετικά ασταθή και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Η παραγωγή αντιύλης είναι ένα εγχείρημα που ξεπερνά τα όρια της τρέχουσας τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης. Μπορεί να παραχθεί μόνο σε απειροελάχιστες ποσότητες χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων - κολοσσιαίες μηχανές που επιταχύνουν τα ατομικά σωματίδια σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός πριν τα συνθλίψουν μεταξύ τους.

Αυτές οι συγκρούσεις υψηλής ενέργειας παράγουν περιστασιακά σωματίδια αντιύλης μαζί με μυριάδες άλλα σωματίδια. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) στο CERN, για παράδειγμα, είναι ένας τέτοιος επιταχυντής ικανός να παράγει αντιύλη, αν και σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες.

Η αστάθεια της αντιύλης προσθέτει άλλο ένα επίπεδο στο υπέρογκο κόστος της. Δεδομένου ότι εξαϋλώνεται κατά την επαφή με την κανονική ύλη, πρέπει να αποθηκεύεται με τρόπο που να αποτρέπει την επαφή αυτή. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με τη χρήση εξελιγμένων μαγνητικών πεδίων σε κενό περιβάλλον, όπου τα σωματίδια αντιύλης μπορούν να αιωρούνται μακριά από οποιαδήποτε ύλη. Η τεχνολογία που απαιτείται για μια τέτοια συγκράτηση είναι προηγμένη και ακριβή, συμβάλλοντας περαιτέρω στο συνολικό κόστος της αντιύλης.

Επιπλέον, η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά την εκμηδένιση ύλης- αντιύλης είναι τεράστια, καθιστώντας την αντιύλη μια πιθανή πηγή για εφαρμογές υψηλής ενέργειας. Ωστόσο, η δυσκολία παραγωγής και ασφαλούς αποθήκευσης την καθιστά ανέφικτη για ευρεία χρήση με την τρέχουσα τεχνολογία.

Το κόστος παραγωγής αντιύλης είναι δυσθεώρητο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή ενός μόνο γραμμαρίου ποζιτρονίων (ένας τύπος αντιύλης) θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 62 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό καθιστά την αντιύλη πολύ πιο ακριβή από οποιαδήποτε άλλη ουσία στη Γη.