Αστροναύτης παραλίγο να πνιγεί στο διάστημα: Το περιστατικό που άλλαξε τα πρωτόκολλα ασφαλείας στη NASA (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Αστροναύτης παραλίγο να πνιγεί στο διάστημα: Το περιστατικό που άλλαξε τα πρωτόκολλα ασφαλείας στη NASA (vid)
Οι αστροναύτες πραγματοποιούν διαστημικούς περιπάτους για κρίσιμες εργασίες εκτός του διαστημοπλοίου τους, εκτελώντας συντηρήσεις, επισκευές ή επιστημονικά πειράματα.

Το 2013, ένα επικίνδυνο περιστατικό εκτυλίχθηκε στο κενό του διαστήματος, το οποίο υπογράμμισε το απρόβλεπτο και επικίνδυνο των προσπαθειών εξερεύνησης του διαστήματος. Ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano αντιμετώπισε έναν σχεδόν μοιραίο κίνδυνο κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, όταν μια πρωτοφανής ποσότητα νερού άρχισε να γεμίζει το κράνος του.

Οι αστροναύτες πραγματοποιούν διαστημικούς περιπάτους για κρίσιμες εργασίες εκτός του διαστημοπλοίου τους, εκτελώντας συντηρήσεις, επισκευές ή επιστημονικά πειράματα. Οι διαστημικοί περίπατοι παρουσιάζουν τεράστιες προκλήσεις, από την κοσμική ακτινοβολία έως τους μικρομετεωροειδείς, και απαιτούν σχολαστικά σχεδιασμένες διαστημικές στολές για την προστασία από το ανελέητο διαστημικό περιβάλλον.

Στις 16 Ιουλίου, ο Parmitano και ο συνάδελφός του, ο αστροναύτης της NASA Chris Cassidy, ξεκίνησαν τον προγραμματισμένο για «περίπατο» στο διάτσημα. Αρχικά, η αποστολή εξελίχθηκε ομαλά μέχρι που ο Parmitano ανέφερε μια ανησυχητική ανωμαλία: το νερό διέρρεε μέσα στο κράνος του. Αυτή η άσχημη κατάσταση έθεσε τον Parmitano σε σοβαρό κίνδυνο να πνιγεί στο διάστημα, ένα σενάριο που φαίνεται παράδοξο αλλά ήταν τρομακτικά πραγματικό.

Ως εκ θαύματος, βασιζόμενος στην εκπαίδευσή του και την αντίληψη του, ο Parmitano κατάφερε να βρει τον αεροφράκτη.

Η αιτία, που εντοπίστηκε μετά το συμβάν, αποδόθηκε σε απόφραξη σωματιδίων στον διαχωριστή νερού της στολής, ένα μικρό ελάττωμα με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.