Νέα μελέτη έδειξε πως οι νυχτερίδες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη καταπολέμηση του καρκίνου

Επιμέλεια: Newsroom
Νέα μελέτη έδειξε πως οι νυχτερίδες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη καταπολέμηση του καρκίνου
Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη αποκάλυψε ότι αυτά τα τροποποιημένα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο ήταν πάνω από δύο φορές πιο άφθονα στις νυχτερίδες σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά.

Οι νυχτερίδες, που συχνά παρουσιάζονται αρνητικά, θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για σωτήριες εξελίξεις στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Genome Biology and Evolution από επιστήμονες του Εργαστηρίου Cold Spring Harbor της Νέας Υόρκης.

Οι νυχτερίδες είναι αξιόλογα πλάσματα με εξαιρετικό ανοσοποιητικό σύστημα. Παρά τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, που συχνά φτάνει τα 20 έως 41 έτη, σπάνια αναπτύσσουν καρκίνο. Ορισμένα είδη νυχτερίδων διαθέτουν πάνω από 50 μοναδικά γονίδια που δυνητικά τις καθιστούν άνοσες στους όγκους.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Armin Scheben, εντόπισε γενετικές προσαρμογές σε έξι πρωτεΐνες που σχετίζονται με την επιδιόρθωση του DNA και 46 πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο, μοναδικές για τις νυχτερίδες. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να καταστέλλουν τον καρκίνο, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς οι νυχτερίδες παραμένουν ανθεκτικές στην ασθένεια.

Οι νυχτερίδες αποτέλεσαν αντικείμενο προηγούμενων ερευνών λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων τους, όπως η ικανότητά τους να πετούν, η παρατεταμένη διάρκεια ζωής, τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου και το ισχυρό ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στη μοναδική βιολογία των νυχτερίδων, με πιθανές επιπτώσεις στην κατανόηση και τη θεραπεία της γήρανσης και των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, στους ανθρώπους.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα ώστε να εμβαθύνουμε στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των νυχτερίδων. Με την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι νυχτερίδες ανέχονται τις θανατηφόρες ιογενείς λοιμώξεις, οι ερευνητές ελπίζουν να αποτρέψουν τα ξεσπάσματα ασθενειών που μπορούν να μεταφερθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Η γνώση αυτή θα μπορούσε να είναι ανεκτίμητη για την ανάπτυξη θεραπειών και προληπτικών μέτρων για μια σειρά ασθενειών.