Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τους πυρόπληκτους στη Χαβάη 13 μέρες μετα την καταστροφή και τον…πήρε ο ύπνος (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τους πυρόπληκτους στη Χαβάη 13 μέρες μετα την καταστροφή και τον…πήρε ο ύπνος (vid)
Ένα βίντεο άρχισε να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο φαινόταν να καταγράφει μια στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαινόταν να παρασύρεται σε λήθαργο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με επιζώντες από τις πυρκαγιές στο Μάουι.

Η άφιξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο πυρόπληκτο Μάουι σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της καταστροφές και απόγνωση. Τα σημάδια της καταστροφικής πυρκαγιάς επεκτάθηκαν πολύ πέρα από το φυσικό τοπίο, καθώς η θλίψη για την απώλεια τουλάχιστον 115 ζωών συνέχισε να αντηχεί σε ολόκληρη την κοινότητα.

Ο σκοπός της επίσκεψης του προέδρου στα απομεινάρια ήταν διττός: να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής αντίδρασης στην πιο θανατηφόρα αμερικανική πυρκαγιά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και να παράσχει μια αναγκαία πηγή καθησυχασμού και παρηγοριάς στους κατοίκους που αντιμετώπιζαν τις αδιανόητες συνέπειες.

Η κριτική είχε ακολουθήσει γρήγορα την αρχική αντίδραση του Προέδρου Μπάιντεν στις πυρκαγιές στο Μάουι, ιδίως από κύκλους των Ρεπουμπλικανών. Επισημαίνουν το κενό σχεδόν πέντε ημερών μεταξύ της πρώτης αναφοράς του στις πυρκαγιές και της τελικής δημόσιας ομιλίας του που ήταν αφιερωμένη στην αναγνώριση της τραγωδίας. Αυτή η καθυστέρηση είχε γίνει σημείο διαφωνίας, ενισχύοντας την αγωνία που βίωναν οι πληγείσες κοινότητες.

Η παρουσία του κοντά στο ιστορικό δέντρο μπαγιάν της Λαχάινα, τα κλαδιά του οποίου έφεραν τα σημάδια από τις φλόγες, φάνηκε να συμβολίζει το ταξίδι της κοινότητας μέσα από τις αντιξοότητες. Η φωνή του Μπάιντεν είχε μια νότα αποφασιστικότητας καθώς μετέφερε ένα μήνυμα ελπίδας, τονίζοντας ότι ενώ το δέντρο είχε καεί, εξακολουθούσε να στέκεται όρθιο - μια απόδειξη της έμφυτης δύναμης που κρύβεται μέσα σε όλους τους ανθρώπους.

«Τα δέντρα επιβιώνουν για κάποιο λόγο. Πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό, πολύ ισχυρό σύμβολο για το τι μπορούμε και τι θα κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Για όσο διάστημα χρειαστεί, θα είμαστε μαζί σας, όλη η χώρα (θα) είναι μαζί σας», ήταν μερικά από τα λόγια του.

Ωστόσο, η ζοφερή πραγματικότητα της κατάστασης παρέμενε. Καθώς ο Μπάιντεν προσέφερε παρηγοριά και ενθάρρυνση, η αναζήτηση θυμάτων συνεχίστηκε. Περίπου 850 άτομα παρέμεναν αγνοούμενα, μια αγωνιώδης υπενθύμιση της κλίμακας της τραγωδίας. Ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι, Ρίτσαρντ Μπίσεν, υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των φορέων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και των σκύλων τους, οι οποίοι χτενίζουν ακούραστα τα απανθρακωμένα απομεινάρια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εντοπίσουν όσους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ένα βίντεο άρχισε να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο φαινόταν να καταγράφει μια στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαινόταν να παρασύρεται σε λήθαργο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με επιζώντες από τις πυρκαγιές στο Μάουι. Ο ιογενής χαρακτήρας του βίντεο πυροδότησε συζητήσεις, εικασίες και ενέτεινε την προσοχή στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.