Οι πρώτοι τουρίστες του διαστήματος: Με επιτυχία στέφθηκε η πτήση της Virgin Galactic (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Οι πρώτοι τουρίστες του διαστήματος: Με επιτυχία στέφθηκε η πτήση της Virgin Galactic (vid)
Η βαρυσήμαντη αποστολή, με την ονομασία Galactic 02, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό. Στο εξαμελές πλήρωμα που επέβαινε περιλαμβάνονται ο CJ Sturckow, κυβερνήτης του διαστημοπλοίου και πρώην αστροναύτης της NASA, καθώς και η πιλότος Kelly Latimer

Σε ένα πρωτοποριακό επίτευγμα, το διαστημόπλοιο VSS Unity της Virgin Galactic, που μεταφέρει το πρώτο του πλήρωμα τουριστών, εκτοξεύτηκε και προσγειώθηκε θριαμβευτικά, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στο χώρο των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών.

Η βαρυσήμαντη αποστολή, με την ονομασία Galactic 02, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό. Στο εξαμελές πλήρωμα που επέβαινε περιλαμβάνονται ο CJ Sturckow, κυβερνήτης του διαστημοπλοίου και πρώην αστροναύτης της NASA, καθώς και η πιλότος Kelly Latimer. Μαζί τους ήταν και η Beth Moses, η επικεφαλής εκπαιδεύτρια αστροναυτών της Virgin Galactic, η οποία εκπαίδευσε σχολαστικά το πλήρωμα για το έκτακτο ταξίδι τους.

Μεταξύ των επιβατών αυτής της ιστορικής πτήσης ήταν και τρεις ιδιώτες, μεταξύ των οποίων η Keisha Schahaff, προπονήτρια υγείας και ευεξίας, και η 18χρονη κόρη της, Anastasia Mayers. Η Schahaff εξασφάλισε τη θέση της στο Galactic 02 μέσω ενός διαγωνισμού συγκέντρωσης χρημάτων που διεξήχθη από το Space for Humanity, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δεσμεύεται να εκδημοκρατίσει την εξερεύνηση του διαστήματος. Όσο για τη Mayers, αυτή τη στιγμή συνεχίζει τις σπουδές της στη φιλοσοφία και τη φυσική στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το δίδυμο μητέρας-κόρης έγινε το πρώτο που ξεκίνησε μαζί ένα διαστημικό ταξίδι.

Η Schahaff εξέφρασε την έκπληξή της, δηλώνοντας: «Το γεγονός ότι είμαι εδώ, η πρώτη που ταξιδεύει στο διάστημα από την Αντίγκουα, δείχνει ότι το διάστημα γίνεται πραγματικά πιο προσιτό». Αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την προσβασιμότητα στα διαστημικά ταξίδια έχει βαθιές συνέπειες για όσους κάποτε θεωρούσαν τέτοιες ευκαιρίες πέρα από τις δυνατότητές τους.

Ένας άλλος επιβάτης, ο πρώην ολυμπιονίκης Jon Goodwin, τίμησε επίσης την πτήση σε ηλικία 80 ετών. Ο Goodwin, αθλητής του κανό που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, έγινε το δεύτερο άτομο με νόσο του Πάρκινσον που επιχειρεί να ταξιδέψει στο διάστημα. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, το ταξίδι του Goodwin αποτελεί παράδειγμα ανθεκτικότητας και αποφασιστικότητας.