Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού είδε το φως του ήλιου την ίδια στιγμή

Επιμέλεια: Newsroom
Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού είδε το φως του ήλιου την ίδια στιγμή
Στις 8 Ιουλίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γης, περίπου οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, είδαν ταυτόχρονα τη λάμψη του ηλιακού φωτός.

Αυτό το Σάββατο, θα συμβεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός: το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού θα δει το φως του ήλιου την ίδια στιγμή. Για μια φευγαλέα στιγμή, μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρίσκεται στο σκοτάδι.

Στις 8 Ιουλίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γης, περίπου οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, είδαν ταυτόχρονα τη λάμψη του ηλιακού φωτός. Γύρω στις 7 π.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης, ένα σημαντικό μέρος του κόσμου είδε το φως για περίπου ένα λεπτό. Ωστόσο, δεν θα εκτεθούν όλοι στην ίδια ένταση του ηλιακού φωτός. Οι κάτοικοι σε ανατολικές περιοχές, όπως η Ιαπωνία, θα γίνουν μάρτυρες μιας υποψίας βραδινού φωτός, ενώ όσοι βρίσκονται σε δυτικές περιοχές, όπως η Καλιφόρνια, μπορεί να δουν τις πιο αμυδρές αναλαμπές των πρώιμων πρωινών ακτίνων - εκτός από οποιαδήποτε νεφοκάλυψη.

Οι ήπειροι που καλύπτουν τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας θα φωτιστούν από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και τα νησιά του Ειρηνικού θα παραμείνουν στο σκοτάδι.

Αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο απέκτησε viral προσοχή πέρυσι, όταν μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σε κάποια μορφή φωτός της ημέρας κατέκτησε τη γοητεία του κοινού. Το Time and Date, ένας δικτυακός τόπος με έδρα τη Νορβηγία που ειδικεύεται στα χρονικά φαινόμενα, διεξήγαγε μια έρευνα ελέγχου των γεγονότων. Επιβεβαίωσαν ότι ο ισχυρισμός ήταν αληθινός, με ορισμένες αποχρώσεις.

Σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές με σημαντική φωτορύπανση, οι κάτοικοι ενδέχεται να μην διακρίνουν τα αμυδρά ίχνη της παρουσίας του ήλιου.

Αυτή η ευθυγράμμιση του ηλιακού φωτός συμβαίνει εν μέρει λόγω της συγκέντρωσης του παγκόσμιου πληθυσμού στην ξηρά. Το τμήμα της Γης που περιβάλλεται από πλήρες σκοτάδι εκτείνεται στον εκτεταμένο Ειρηνικό Ωκεανό, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη. Αντίθετα, οι περιοχές που βιώνουν κάποιο βαθμό ηλιακού φωτός περιλαμβάνουν τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.