Γιατί οι Νοτιοκορεάτες έγιναν ξαφνικά δύο χρόνια νεότεροι

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατί οι Νοτιοκορεάτες έγιναν ξαφνικά δύο χρόνια νεότεροι
Ένα «περιττό κοινωνικό και οικονομικό κόστος» θεωρεί το παραδοσιακό σύστημα υπολογισμού της ηλικίας ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Από σήμερα υιοθετήθηκε το δυτικό πρότυπο.

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότεροι, καθώς ένας νέος νόμος ευθυγραμμίζει τις δύο παραδοσιακές μεθόδους μέτρησης ηλικιών της χώρας με τα διεθνή πρότυπα. Η αλλαγή που τίθεται σε ισχύ στη χώρα με την υιοθέτηση του δυτικού τρόπου υπολογισμού γίνεται 43 χρόνια μετά την αντίστοιχη αλλαγή που είχε κάνει από το 1980 η Βόρεια Κορέα.

Τι προβλέπεται με τον νέο νόμο

Ο νέος νόμος καταργεί ένα παραδοσιακό σύστημα που θεωρούσε τους Νοτιοκορεάτες ηλικίας ενός έτους κατά την ημερομηνία γέννησής τους, μετρώντας και τον χρόνο που το έμβρυο μεγαλώνει στη μήτρα.

Σύμφωνα με έναν άλλο παραδοσιακό νόμο, υπολογιζόταν ότι όλοι μεγάλωναν κατά ένα χρόνο κάθε πρώτη του Ιανουαρίου αντί για την ημέρα των γενεθλίων τους.

Η μετάβαση στην μέτρηση ηλικίας με βάση την ημερομηνία γέννησης τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ-γέολ, που εξελέγη τον Μάιο του 2022, άσκησε μεγάλες πιέσεις για να γίνει αυτή η αλλαγή και ήταν ένα από τα ζητήματα που είχε θέσει πολύ ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα πέρσι. Οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης ηλικιών είχαν δημιουργήσει ένα "περιττό κοινωνικό και οικονομικό κόστος" για τη χώρα, έλεγε επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να επέλθει αλλαγή.

Ασφαλιστικό σύστημα, τα επιδόματα και αγορά αλκόολ

Για παράδειγμα, είχαν προκύψει διαφωνίες σχετικά με τις καταβολές ασφαλίστρων καθώς και τον καθορισμό της επιλεξιμότητας για προγράμματα κρατικής βοήθειας μέσω επιδομάτων.

Πριν από αυτή την αλλαγή, η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος υπολογισμού στην Κορέα ήταν το αιωνόβιο σύστημα της "κορεατικής εποχής", στο οποίο ένα άτομο γίνεται ενός έτους κατά τη γέννησή του και κερδίζει ένα χρόνο κάθε 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που γεννιόταν στις 31 Δεκεμβρίου υπολογιζόταν ότι ήταν δύο ετών την επόμενη μέρα.

Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πώς λειτουργούσαν το παρακάτω: Σήμερα, 28 Ιουνίου 2023, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 2003 είναι:

  • 19 ετών σύμφωνα με το διεθνές σύστημα,
  • 20 στο σύστημα «καταμέτρησης ηλικίας»
  • και 21 στο σύστημα «κορεατικής ηλικίας».

Η βουλή της Νότιας Κορέας ψήσισε την κατάργηση των παραδοσιακών μεθόδων καταμέτρησης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρά την αλλαγή, σε πολλοί φορείς θα συνεχίσουν να μετρούν την ηλικία ενός ατόμου με βάση το σύστημα ημερολογιακού έτους «καταμέτρηση ηλικίας». Για παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες θα μπορούν να αγοράσουν τσιγάρα και αλκοόλ από τη χρονιά - όχι την ημέρα - που θα κλείσουν τα 19.

Ο Νοτιοκορεάτης Jeongsuk Woo, ελπίζουν ότι η αλλαγή θα βοηθήσει στην κατάρρευση της ιεραρχικής κουλτούρας της Κορέας.

«Υπάρχει μια υποσυνείδητη τάση ηλικιακών διακρίσεων στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτό είναι εμφανές ακόμα και στο περίπλοκο γλωσσικό σύστημα που βασίζεται στην ηλικία. Ελπίζω η κατάργηση του συστήματος της "κορεατικής εποχής" και η προσαρμογή του διεθνούς προτύπου να απαλλαγούν από παλιά λείψανα το παρελθόν», είπε στο BBC ο 28χρονος δημιουργός περιεχομένου.

«Τώρα που η Κορέα ακολουθεί τα παγκόσμια πρότυπα, δεν χρειάζεται πλέον να εξηγώ την "κορεατική ηλικία" μου όταν πηγαίνω στο εξωτερικό» είπε στο BBC ένας κάτοικος της Σεούλ.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης ηλικίας χρησιμοποιούνταν και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, αλλά οι περισσότερες τις έχουν εγκαταλείψει.

Η Ιαπωνία υιοθέτησε το διεθνές πρότυπο το 1950, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το αυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας ακολούθησε το παράδειγμα της Ιαπωνίας από τη δεκαετία του 1980.