Γιατρός απολύθηκε επειδή συνταγογράφησε παγωτό και βιντεοπαιχνίδια σε παιδί με πονόλαιμο

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατρός απολύθηκε επειδή συνταγογράφησε παγωτό και βιντεοπαιχνίδια σε παιδί με πονόλαιμο
Ο θεράπων ιατρός αντί να συνταγογραφήσει παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή ή να συμβουλεύσει ξεκούραση, φέρεται να συνέστησε στο παιδί να επιδοθεί σε παγωτό και να περάσει χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Σε μια ασυνήθιστη και αμφιλεγόμενη τροπή των γεγονότων, ένας γιατρός βρέθηκε αντιμέτωπος με την καταγγελία αφού συνταγογράφησε αντισυμβατικές θεραπείες σε ένα παιδί με πονόλαιμο. Αντί της τυπικής ιατρικής θεραπείας, ο γιατρός φέρεται να συνέστησε την απόλαυση παγωτού και βιντεοπαιχνιδιών ως μορφή θεραπείας.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όταν ένας ανήσυχος γονέας πήγε το παιδί του σε μια ιατρική κλινική αναζητώντας θεραπεία για έναν πονόλαιμο. Προς έκπληξή τους, ο θεράπων ιατρός, γνωστός για τις αντισυμβατικές μεθόδους του, πρότεινε μια άτυπη λύση του προβλήματος. Αντί να συνταγογραφήσει παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή ή να συμβουλεύσει ξεκούραση, ο γιατρός φέρεται να συνέστησε στο παιδί να επιδοθεί σε παγωτό και να περάσει χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ως μέσο ανακούφισης από τη δυσφορία.

Η είδηση της ιδιότυπης συνταγής του γιατρού διαδόθηκε γρήγορα, προκαλώντας αίσθηση στην ιατρική κοινότητα και στους ανήσυχους γονείς. Οι επικριτές υποστήριξαν ότι μια τέτοια προσέγγιση στερείται επιστημονικής βάσης και θα μπορούσε ενδεχομένως να υπονομεύσει τη σημασία της σωστής ιατρικής θεραπείας. Το ιατρικό συμβούλιο ξεκίνησε έρευνα και τελικά ο γιατρός αντιμετώπισε πειθαρχική δίωξη, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την ιατρική μονάδα.

Ενώ οι προθέσεις του γιατρού μπορεί να ήταν καλοπροαίρετες, η αντισυμβατική συνταγή τους εγείρει διάφορα ηθικά ζητήματα. Οι επαγγελματίες της ιατρικής αναμένεται να τηρούν πρακτικές που βασίζονται σε στοιχεία και να θέτουν ως προτεραιότητα την ευημερία των ασθενών τους. Η συνταγογράφηση παγωτού και βιντεοπαιχνιδιών για έναν πονόλαιμο αποκλίνει από τις καθιερωμένες ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές και μπορεί να ευτελίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρών και ασθενών. Η εμπιστοσύνη αποτελεί το θεμέλιο κάθε αποτελεσματικής σχέσης γιατρού-ασθενούς και οι αντισυμβατικές συνταγές μπορεί να διαβρώσουν αυτή την εμπιστοσύνη.