Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων στη Meta για τα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων στη Meta για τα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών
Προβληματίζει και στην περίπτωση της Meta η μεταφορά των αρχείων εντός ΗΠΑ.

Η Meta δέχτηκε πρόστιμο ρεκόρ που έφτασε το 1,3 δισεκ. δολάρια από τις Ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ για την μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών σε αμερικανικό έδαφος.

Η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων αναφέρει πως η διαδικασία παραβιάζει σαφώς τον GDPR και βάζει σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των χρηστών.

Η Meta μεταφέρει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών για να μπορεί να τους στοχεύει καλύτερα με τις διαφημίσεις της και φαίνεται πως αυτή είναι η επόμενη φάση της… διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δεν έχει περάσει και καιρός από τη στιγμή που η Meta προειδοποίησε πως αν δεν λειτουργεί όπως θέλει μπορεί να κλείσει τον διακόπτη Facebook και Instagram στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι αξιωματούχοι θεώρησαν πως δεν υπάρχει καν τέτοιο ενδεχόμενο και πως ο μόνος που θα ζημιωθεί από μια τέτοια εξέλιξη είναι η ίδια η Meta και οι πλατφόρμες της.

Μέχρι το 2020, τη διαδικασία προστάτευε ένα διατλαντικό σύμφωνο που όμως ακυρώθηκε όταν η ΕΕ διαπίστωσε ότι δεν τηρείται. Πλέον Meta και ΕΕ είναι εκ νέου σε διαπραγματεύσεις για το πως μπορεί να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των social media της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τηρώντας ωστόσο τους κανόνες που ορίζονται στην ήπειρό μας.

Η Meta χαρακτήρισε πάντως το πρόστιμο «αδικαιολόγητο» και πως θα προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί.

Πηγή εικόνας: AP