Oι «selfies» της Κλεοπάτρας και άλλων ιστορικών προσώπων που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη και έγιναν viral

Επιμέλεια: Newsroom
 Oι «selfies» της Κλεοπάτρας και άλλων ιστορικών προσώπων που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη και έγιναν viral
Ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε «selfies» ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Ιησούς και η Κλεοπάτρα, που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία εφαρμογών, από αυτοκίνητα μέχρι τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Τώρα, ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε «selfies» ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Ιησούς και η Κλεοπάτρα, που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το εργαλείο, που δημιουργήθηκε από μια ισραηλινή startup με την ονομασία D-ID, χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσει πορτρέτα και γλυπτά ιστορικών προσώπων και να δημιουργήσει ρεαλιστικές «selfies» με το πώς θα μπορούσαν να έμοιαζαν στην πραγματική ζωή.

Οι εικόνες βασίζονται σε χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η δομή των οστών, η υφή του δέρματος και το χρώμα των μαλλιών, και δημιουργούνται με τη χρήση γεννητικών αντιθετικών δικτύων, ενός τύπου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μάθει να δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες αναλύοντας μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

Η «selfie» του Ιησού που δημιουργήθηκε από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δείχνει έναν άνδρα με μακριά μαλλιά, γενειάδα και σοβαρή έκφραση. Η «selfie» της Κλεοπάτρας, από την άλλη πλευρά, δείχνει μια γυναίκα με σκούρα μαλλιά, προεξέχουσα μύτη και βλέμμα αυτοπεποίθησης. Και οι δύο εικόνες έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Ορισμένοι έχουν επαινέσει την τεχνολογία για την ικανότητά της να ζωντανεύει ιστορικές προσωπικότητες και να παρέχει νέες πληροφορίες για την εμφάνισή τους. Άλλοι, ωστόσο, έχουν επικρίνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων θρησκευτικών και ιστορικών προσωπικοτήτων, υποστηρίζοντας ότι είναι ασεβής ή ακόμη και ιερόσυλη.

Παρά τη διαμάχη, οι δημιουργοί του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης το βλέπουν ως έναν τρόπο να προωθήσουν το ενδιαφέρον για την ιστορία και να πυροδοτήσουν συζητήσεις για το παρελθόν. Οι «selfies» ιστορικών προσωπικοτήτων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μόνο παράδειγμα της αυξανόμενης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μουσικής, λογοτεχνίας, ακόμη και ζωγραφικής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ρόλο των μηχανών στη δημιουργική έκφραση και τα όρια μεταξύ της ανθρώπινης και της μηχανικής δημιουργικότητας.