Ας φανατιστούμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής & κριτικής σκέψης

Newsroom
Ας φανατιστούμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής & κριτικής σκέψης
Αυτό το άρθρο δε θυμίζει σε τίποτα έναν πολυφορεμένο οδηγό με 12 μαγικά βήματα για να αποκτήσετε ως δια μαγείας το σώμα και τη ζωή των ονείρων σας. Γράφει η Εβελίνα Κίσσα.

Κάπου διάβασα ότι οι άνθρωποι θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους, εκτός από το να κάνουν διατροφή και γυμναστική.

Και πράγματι, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων τα θεωρεί πάρεργα, υποχρέωση, καταναγκαστικά έργα.

Η δική μου προσέγγιση στον υγιεινό τρόπο ζωής αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:

Τη διατροφή, την άσκηση και την αντίληψη, την συλλογή δηλαδή, την επεξεργασία και την αφομοίωση των πληροφοριών, στις οποίες καθημερινά εκτίθεται ο κάθε ένας από εμας.

Και ίσως αυτή είναι η αρχή για να παραθέσω τις σκέψεις μου.

Η λέξη φανατισμός που αναφέρθηκε στον τίτλο με απασχόλησε αρκετά. Σκέφτηκα πολλές φορές να την αντικαταστήσω. Γιατί στο μυαλό μας, ο φανατισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με ακραίες και συνάμα αρνητικές εκδηλώσεις λατρείας. Ετυμολογικά η λέξη φανατισμός βρίσκει τη ρίζα της στη λατινική λέξη fanum, που σημαίνει ιερό. Στην προσπάθεια να εξετάσουμε όμως, ποια είναι τελικά η βαρύτητα που δίνουμε οι άνθρωποι στις προαναφερθείσες τρεις έννοιες, εγείρονται κάποια ερωτήματα:

  • Πόσοι από εμάς θεωρούμε ιερή την άσκηση, που βάσει ερευνών είναι το νούμερο ένα όπλο του ανθρώπου απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενειών;
  • Πόσοι από εμάς θεωρούμε ιερό έναν ισορροπημένο τρόπο θρέψης, που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας μας;
  • Πόσοι θεωρούμε ιερή την έγκυρη πληροφόρηση που δεν έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό, τον κιτρινισμό και την υπόγεια μεταφορά συμφεροντολογικών απόψεων;

Και τελευταίο ερώτημα, μήπως ήρθε η ώρα να εξυγιανθεί η λέξη φανατισμός, τουλάχιστον όσον αφορά την ποιότητα της ζωής μας; Για μια ιατρική συμβουλή θα απευθυνθούμε σε ένα γιατρό, πιθανόν στον καλύτερο.

Για μια νομική συμβουλή σε έναν δικηγόρο, πιθανόν στον καλύτερο.

Γιατί όμως όταν πρόκειται για την διατροφή μας θα απευθυνθούμε στον αγαπημένο μας influencer, που ακολουθεί μια νέα τάση (που πιθανόν δεν γνωρίζει καν την ονομασία της), γιατί για την προπόνησή μας θα πάμε στο πιο χλιδάτο γυμναστήριο και θα εμπιστευτούμε αναμφίβολα εκείνον/εκείνη που έχει το πιο ωραίο σώμα; Μερικές φορές χωρίς να εξετάσουμε αν διαθέτει, πράγματι, τις απαραίτητες γνώσεις.

Γιατί για την ενημέρωσή μας θα επιλέξουμε την ιστοσελίδα, το κανάλι, τον άνθρωπο που μας τα λέει έτσι όπως μας αρέσουν;

Μήπως, λοιπόν, μας αρέσει να εθελοτυφλούμε φανατικά;

Πλήθος επιστημονικών ερευνών των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδείξει και εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρέφονται υγιεινά και ισορροπημένα, ενώ παράλληλα γυμνάζονται 20-30 λεπτά καθημερινά τείνουν να είναι πιο ευδιάθετοι και ευτυχισμένοι,ενώ παράλληλα παρουσιάζουν χαμηλή συσχέτιση εμφάνισης ποικίλων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, διαταραγμένες τιμές χοληστερόλης και διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ.

Προφανώς έχετε ακούσει πάνω από μια και δύο φορές ότι η διατροφή δεν είναι απλώς να ακολουθείς ένα χαρτί που συνήθως βρίσκεται κολλημένο στο ψυγείο. Συμφώνω, σίγουρα δεν είναι αυτό. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή απέχει πολύ από τα διατροφικά μοντέλα που υποστηρίζουν τον αποκλεισμό αρκετών απαραίτητων μικροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, τις επονομαζόμενες χημικές δίαιτες ή δίαιτες detox. Το σώμα μας είναι ο σύμμαχός στην απαιτητική καθημερινότητα και όχι πειραματόζωο για δοκιμές μη επιστημονικά εδραιωμένων διατροφικών προτύπων μπολιασμένα με ημιμάθεια.

Τρέφουμε το μυαλό μας υγιεινά, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, απερίσπαστους από πρότυπα ομορφιάς και καλούπια αισθητικής.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την άσκηση. Ο αυτοσκοπός δεν πρέπει να είναι το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα . Ας απεγκλωβιστούμε από την περιστασιακή και συνήθως επίπονη άσκηση που πάει αγκαζέ με την τουριστική περίοδο. Η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μέσο κοινωνικοποίησης, όπως είναι μια πεζοπορία με φίλους. Ακόμη, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διάπλαση ενός χαρακτήρα (κυρίως σε επίπεδο αθλητισμού) , ή μπορεί και απλώς να αποτελέσει τον πιο υγιή τρόπο εκτόνωσης ύστερα από μια δύσκολη μέρα.

Τα οφέλη της άσκησης στην κοινωνία, εν συνόλω, είναι, λοιπόν, πολλά, απλώς δεν κάνουν τόσο «θόρυβο», όπως κάθε τι που αξιζει άλλωστε. Ένας υγιής τρόπος σκέψης προϋποθέτει εκτός από τη συλλογή των πληροφοριών, την ικανότητα της κριτικής σκέψης που στην εποχή μας τείνουμε να την αμβλύνουμε όλο και περισσότερο.

Έχουμε συνηθίσει τα οικειοποιούμαστε άκριτα κάθε τίτλο που διαβάζουμε στο διαδίκτυο, πολλώ δε μάλλον αν είναι και ιδιαίτερα βαρύγδουπος. Επί παραδείγματι θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στους «πιο επιτυχημένους» τρόπους για να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά ή το ασκησιολόγιο που «υπόσχεται» το σώμα των ονείρων μας. Σπάνια θα συναντήσουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη από έναν επαγγελματία Διαιτολόγο Διατροφολόγο ή έναν Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, αντίστοιχα. Και όσο η βεντάλια ανοίγει ο βομβαρδισμός πληροφοριών, στον οποίο είμαστε, καθημερινά, εκτεθειμένοι, επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικοπολιτικής μας δραστηριότητας και συμπεριφοράς.

Κι όσο περιεκτική κι αν προσπαθήσω να γίνω όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο τα πρώτα 100 μέτρα στον μαραθώνιο της αλλαγής. Της αλλαγής που οφείλουμε στον εαυτό μας μέσα σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικά κόσμο, που, όπως κάθε τι γοητευτικό, ελλοχεύει κινδύνους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι δική μας ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε κάθε καινοτομία σαν εργαλείο στα χέρια μας, ή να αφήσουμε να εργαλειοποιηθούμε οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να βυθιστούμε σε μια δίνη από αντιλήψεις και πρότυπα που είναι επιφανειακά χωρίς ουσία.

Και για να το πετύχουμε πρέπει να γίνουμε φανατικοί υποστηρικτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής & κριτικής σκέψης.

Mini Bio

Ονομάζομαι Εβελίνα Κίσσα. Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπ. Αθηνών. Ο χώρος του ευ ζην με γοήτευε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου καθώς μεγάλωσα μέσα σε γυμναστήριο, το δικό μας γυμναστήριο που ιδρύθηκε το 1983 και διατηρούμε εξ ολοκλήρου με τον αδερφό μου από το 2015.

Διδάσκω 8 χρόνια Pilates και είμαι πιστοποιημένη Pilates Instructor. Από το 2022 είμαι πιστοποιημένη Δημοσιογράφος, αφιερωμένη στην ενημέρωση και αν με ρωτάτε πώς συνδυάζονται τόσες διαφορετικές ιδιότητες μαζί, σας απαντώ ότι , όταν βασικός παρονομαστής είναι η πρόθεση να συμβουλεύεις, να ενημερώνεις, να φροντίζεις, με μια λέξη, να βοηθάς, η επιτυχία είναι μονόδρομος.