Sports Data Analyst: Η πιο περιζήτητη τεχνολογική ειδικότητα στην αγορά του ποδοσφαίρου

Newsroom
Sports Data Analyst: Η πιο περιζήτητη τεχνολογική ειδικότητα στην αγορά του ποδοσφαίρου
Αν σου αρέσει ο συνδυασμός Ανάλυση Δεδομένων - Πληροφορική και Ποδόσφαιρο, τότε αυτός ο ρόλος είναι φτιαγμένος για σένα.

Οι Data Analysts είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που επεξεργάζονται ένα τεράστιο όγκο δεδομένων με σκοπό να εξάγουν χρήσιμες πληροφορίες για τους πελάτες, τα προϊόντα και τις επιδόσεις μιας εταιρείας. Σήμερα, όσοι διαπρέπουν στην τεχνολογία, και την ανάλυση δεδομένων έχουν ήδη προβάδισμα στην παγκόσμια αγορά εργασίας σε πολλούς κλάδους. Πλέον, οι Sports Data Analysts έχουν αρχίσει να εντάσσονται στο πλάι των αθλητών/προπονητών και των μάνατζερ.

Εκπαίδευση και εμπειρία:
Οι αθλητικές ομάδες βρίσκουν τους υποψηφίους με εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων πιο ελκυστικούς από αυτούς που δεν έχουν, επομένως υποψήφιοι που έχουν εμπειρία στην ανάλυση αθλητικών δεδομένων έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα στον συγκεκριμένο τομέα.

Από ποιόν κλάδο πρέπει να προέρχεται κάποιος ώστε να γίνει Sports Data Analyst;

Στην Ελλάδα, το Workearly καινοτομεί με το Sports Analytics School, την πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα στα Sports Analytics, δίνοντας στους εκπαιδευόμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία μέσα από πραγματικά δεδομένα και case studies, επιτρέποντάς τους να ανακαλύψουν τι κάνει ένας αναλυτής αθλητικών δεδομένων στην καθημερινότητα του, με την απόκτηση πιστοποίησης στο τέλος της εκπαιδευτικής τους πορείας. Μιλώντας με τον Δημήτρη Κυριακάτη και τον Ευθύμη Βαφειάδη, ιδρυτές του Sports Analytics School, μας αναφέρουν ότι επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, όπως για παράδειγμα την πληροφορική, τα οικονομικά, τη λογιστική, το management ή τις θετικές επιστήμες, μπορούν να γίνουν περιζήτητοι στην αγορά ως Sports Data Analysts. Επιπλέον, μεγάλο προβάδισμα για τον παραπάνω ρόλο έχουν οι Sports Analysts και οι Προπονητές/Αθλητές που συνδυάζουν το sports background τουςμε την ανάλυση δεδομένων.

Skills:
Οι Sports Data Analysts χαρακτηρίζονται από μια ευρεία ποικιλία δεξιοτήτων τα οποία σχετίζονται με το Sports Science , με την ανάλυση δεδομένων, το reporting και τον προγραμματισμό.
Οι «τεχνολογίες» που πρέπει να γνωρίζει ο Sports Data Analyst είναι οι εξής:

  • Sports Analysis
  • Advanced Excel
  • Open Source reporting or Visualization tools (PowerBI / Tableau)
  • Databases (SQL)
  • Python for Sports

Δημιουργία Portfolio:

Στο Sports Analytics School, μέσα από την εξοικείωση με τα sports data και την ολοκλήρωση project, οι υποψήφιοι sports data analysts μπορούν να δείξουν τις δυνατότητες τους με τη δημιουργία ενός portfolio. Το portfolio είναι πολύ χρήσιμο για να υπερισχύσετε σε θέσεις εργασίας όπου υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός.

Ποια πιστοποίηση παρέχει το Sports Analytics School;

Η Reatcode (στην οποία ανήκει το Workearly) είναι διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός ως εγκεκριμένος πάροχος εκπαίδευσης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute – USA). Επίσης, το Workearly συνεργάζεται με την Credly, τον μεγαλύτερο οργανισμό έκδοσης Digital Badges στον κόσμο, όπου εξασφαλίζεται η παγκόσμια ισχύς των πιστοποιητικών που παρέχονται στους αποφοίτους. Ένα Digital Badge αποτελεί τη νέα γενιά των πιστοποιήσεων, και είναι ένα «μοναδικό ψηφιακό σήμα» που εκδίδεται μέσω της Credly, από το Workearly. Επιπλέον, είναι online και πιστοποιεί δεξιότητες και γνώσεις σε μία ειδικότητα ή ένα εργαλείο. Το λαμβάνουν οι απόφοιτοι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού. Τα Digital Badges είναι εξαιρετικά χρήσιμα, γιατί είναι ορατά και κατά την κοινή χρήση τους σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επαγγελματικά δίκτυα ή portals, όπως είναι το LinkedIn.

Υπάρχει διασύνδεση με την αγορά εργασίας;

Οι δεξιότητες που διδάσκονται στο Sports Analytics School είναι προσαρμοσμένες στο 95% των αγγελιών εργασίας στην Ελλάδα αλλά και τις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην online βάση των Sports Certified Professionals, με συστατική επιστολή ώστε να βλέπουν το προφίλ, το βιογραφικό και τα σκορ τους εκατοντάδες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξ αποστάσεως εργασία

Η αλήθεια είναι ότι το Data Analysis είναι στην κορυφή των trends στην αγορά παγκοσμίως και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και, προοπτικές σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν remotely. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα Ελλήνων τηλεργαζομένων που δουλεύουν για Ευρώπη και Αμερική. Ο data ή sports data analyst, δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρίσκεται στα γραφεία μια εταιρείας, μπορεί να εργαστεί πίσω από την οθόνη του δικού του υπολογιστή και να ολοκληρώσει τα projects που έχει αναλάβει από την άνεση του σπιτιού του.

Sports Analytics School

To Sports Analytics School του Workearly μαζί με την Opta, σου δίνουν για πρώτη φορά την δυνατότητα να αναλύσεις match events απευθείας από Champions League & Super League σε πραγματικό χρόνο!

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει Certified Sports Data Analyst και να εργαστεί εξ αποστάσεως;

Το πρώτο αναγνωρισμένο Sports Data Science Certification Program στην Ελλάδα - Κάνε αίτηση εδώ