Τα σκουπίδια πνίγουν το Παρίσι λόγω απεργίας: «Αηδιαστικές οι μυρωδιές» (vid)

Newsroom
Τα σκουπίδια πνίγουν το Παρίσι λόγω απεργίας: «Αηδιαστικές οι μυρωδιές» (vid)
Σέλφι μπροστά στα βουνά των σκουπιδιών, σωροί απορριμμάτων κοντά σε εμβληματικά μνημεία του Παρισιού.

Στην πόλη με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, η απεργία των υπηρεσιών αποκομιδής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος λερώνει τους τουριστικούς περιπάτους.

Οι σωροί σκουπιδιών απειλούν να κρύψουν τη θέα της Νοτρ Νταμ

Στις όχθες του Σηκουάνα, στην σκιά της Νοτρ Νταμ, οι σωροί των σκουπιδιών εμποδίζουν την θέα. Για να φτάσει κανείς στον επιβλητικό καθεδρικό ναό στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας πρέπει πρώτα να δώσει μάχη με τις βρωμιές αλλά και τους αρουραίους καθώς, όπως είναι γνωστό, η γαλλική πρωτεύουσα έχει σοβαρό πρόβλημα με την παρουσία τρωκτικών που κατά τη διάρκεια απεργιών στην καθαριότητα επιδεινώνεται.

«Αυτό δεν το έχω δει ποτέ στον Καναδά», λέει η Ομερα, μία Καναδή, που έχει μόλις φωτογραφίσει ένα βουνό σκουπιδιών στο Σεν Μισέλ, στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν. Και κάνει μια πρόβλεψη: «Αυτό θα διώξει τους τουρίστες. Δεν θα ξανάρθουν!».

Το Παρίσι όμηρος των απεργών

Η Πόλη του Φωτός, με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, είναι θύμα του κύματος διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για τον Μαρκ, τουρίστα από το Κάνσας, που σπρώχνει το καροτσάκι του μωρού του δίπλα στα σκουπίδια, «οι απεργίες δεν αλλάζουν τίποτε. Αν πρέπει να συνταξιοδοτηθείς αργότερα, ας γίνει».

«Προφανώς, δεν είναι το καλύτερο για τους ξένους επισκέπτες», παραδέχεται ο Ζαν-Φρανσουά Ριάλ, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και Συνεδρίων του Παρισιού.