Stand up με ψυχή και τσαμπουκά! (vid)

Stand up με ψυχή και τσαμπουκά! (vid)
Το Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση -stand up comedy- «Μίνιμαλ» στο θέατρο «Αλκμήνη». Εξαιρετικές οι Ήρα Κατσούδα, Δήμητρα Νικητέα.

Ας ξεκινήσουμε με την κοινοτοπία που λέει είναι δύσκολο να κάνεις κωμωδία. Ναι, αλλά τι νόημα έχει να ασχολείσαι μόνο με τα εύκολα; Πάμε και σε μερικά επίμονα ερωτήματα. Μα, πώς μπορείς να κάνεις 100 άτομα να γελάσουν; Η εύκολη απάντηση είναι βρίσκεις κάτι που αφορά και τους 100. Και από δω ξεκινά μια σειρά αποριών, σκέψεων, που δικαιολογεί την αρχική διαπίστωση. Δηλαδή, άντε να βρεις τι αφορά 100 άτομα. Άντε να βρεις τον τρόπο να περάσει και στους 100. Και πώς θα αποφύγεις την ευκολία της βωμολοχίας; Και πώς θα αποφύγεις την αφέλεια και την άκοπη κοροϊδία των άλλων; Α, και πρέπει να κάνεις έρευνα για ό,τι είναι να παρουσιάσεις. Πρέπει να έχεις γνώσεις και θάρρος να αναποδογυρίζεις την πραγματικότητα. Εντάξει, καλά όλα αυτά. Κι αν το μόνο που κάνεις είναι να λες εξυπνάδες; Πρώτον, με τις εξυπνάδες γελάς μόνος σου και δεύτερον η ειρωνεία -γιατί αυτό είναι η εξυπνάδα- είναι για λίγους, για πολύ λίγους. Για να τελειώνουμε όμως. Η κωμωδία θέλει ψυχή, τσαμπουκά και διάθεση να τα βάλεις με όλο τον κόσμο! Να επιτίθεσαι με αστεία κι ένα χαμόγελο, αυτό είναι η κωμωδία, αυτό είναι το stand up, αυτό είναι το «Μίνιμαλ» (στο θέατρο Αλκμήνη) της Ήρας Κατσούδα.

Το θέατρο ήταν (και θα ναι) γεμάτο


Η νέα παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε δει στην προηγούμενη (Για γυναίκα καλή είναι): τη γενναιοδωρία της! Εντάξει, πολλά και πολλοί μας κάνουν να γελάμε. Το τυχαίο που δεν είναι μοιραίο πάντα μας ικανοποιεί. Ένας καλοδιάθετος φίλος θα μας δώσει το γέλιο μας. Ε, η Ήρα είναι και τα δύο! Αν δεν τη γνωρίζεις και η φήμη σε έφερε σε αυτήν, τότε είναι το απρόσμενο που σου χαμογελά. Αν την ξέρεις, έστω και λίγο, τον γεμάτο ενέργεια άνθρωπο θα δεις στη σκηνή. Με το «καλημέρα» σε καλεί να αφήσεις αναστολές, έγνοιες και όσα σε βαραίνουν. Αυτό έκανε χθες αυτό θα κάνει όσο βρίσκεται στη σκηνή.
Το θέατρο ήταν γεμάτο και το «Μίνιμαλ» κάνει sold out γιατί η Ήρα και η Δήμητρα Νικητέα (opening act) διατηρούν την αμεσότητα της φιλίας και το θαυμαστικό του απροσδόκητου. Με το που πατάνε στη σκηνή, με το που ακούγεται η φωνή τους, νιώθεις άνετα, οικεία και όλα είναι πιθανά, όλα είναι δεκτά και όλα μπορούν να γίνουν αστεία. Η μοναξιά της σκηνής γίνεται ο κύκλος της παρέας και ο ήχος του ενός οι επιθυμίες των πολλών. Όλο αυτό είναι μίνιμαλ και τα πάντα στην κωμωδία.

Η μανία του stand up


Το ξεκίνημα της παράστασης γίνεται με τη Δήμητρα Νικητέα. Στον λίγο χρόνο που διαθέτει κερδίζει το κοινό γιατί είναι ευρηματική, με διεισδυτικό λόγο και οικεία συμπεριφορά. Η θεματολόγια στο νούμερο της γίνεται δική μας και το γέλιο ξεκινά. Φανταστικοί φίλοι, σχέση πατέρα-κόρης, και η Δήμητρα Νικητέα του 2017 συναντά τη Δήμητρα Νικητέα του 2022! Και μετά έρχεται η Ήρα Κατσούδα και δεν αφήνει τίποτα όρθιο! Η καλή της διάθεση σε χαλαρώνει, σε προστατεύει και σε προετοιμάζει για τη μανία του stand up. Ναι, εδώ έχουμε μια παθιασμένη επιχείρηση γέλιου! Η Ήρα θέλει να σε κάνει να γελάσεις, πρέπει να γελάσεις, δεν μπορείς να μη γελάσεις με το κείμενο της! Σε αυτό το έργο θα ακούσετε για: διάσπαση προσοχής, ιερά ζώα, τον Νομό Ηλείας, τα μαύρα πετραδάκια που πήρε από παραλία της Χίου, το πώς ταιριάζει το Ζάναξ σε όλες τις διαφημίσεις, τις τοξικές σχέσεις και τις κατεψυγμένες κοτομπουκιές. Όλα αυτά τα φαινομενικά ασύνδετα αποκωδικοποιούνται και μεγεθύνονται όσο χρειάζεται. Για την Ήρα Κατσούδα το αστείο βρίσκεται σε αυτό που δεν θέλουμε να δούμε, να παραδεχτούμε. Με την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη αμεσότητα τα λόγια γίνονται βελούδινα και αιχμηρά την ίδια στιγμή. Στο «Μίνιμαλ» τα κείμενα είναι προσεγμένα, επικοινωνούν με τον θεατή, τον σέβονται και σίγουρα θα σας κάνουν να γελάσετε.

Ταυτότητα παράστασης

Ήρα Κατσούδα: «Μίνιμαλ», stand up Comedy

Στο θέατρο «Αλκμήνη» [έως 2 Φεβρουαρίου]

Opening act: Δήμητρα Νικητέα

Κάθε Πέμπτη στις 21:30

Εισιτήρια: 10 ευρώ.