«Το TikTok παραδέχτηκε ότι κατασκοπεύει ομάδα χρηστών στις ΗΠΑ: Ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι»

Newsroom
«Το TikTok παραδέχτηκε ότι κατασκοπεύει ομάδα χρηστών στις ΗΠΑ: Ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι»
Τρομερή αποκάλυψη έφερε τα πάνω-κάτω για το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το TikTok παραδέχτηκε ότι κατασκοπεύει μια ομάδα χρηστών στις ΗΠΑ μετά από μια συγκλονιστική έρευνα.

Σε μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρίσκονται στην κατοχή του Forbes, η μητρική εταιρεία της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων ByteDance αποδείχθηκε ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις πολλών δημοσιογράφων που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή αποκτώντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις διευθύνσεις IP και τα δεδομένα του εκάστοτε χρήστη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο λόγος της επιχείρησης ήταν να προσπαθήσει να αποκαλύψει τις πηγές των δημοσιογράφων μέσα από το TikTok, μετά από άρθρα που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την επιρροή της εφαρμογής στην Αμερική και τις διασυνδέσεις της με την Κίνα.

Τον Νοέμβριο, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι το γραφείο έχει κάποιες ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή.

Οι ανησυχίες αυτές επιδεινώθηκαν μετά την ανακάλυψη από έρευνα παρακολούθησης, η οποία είχε σχεδιαστεί για να βρεθούν οι πηγές των διαρροών.

Μεταξύ αυτών που κατασκοπεύτηκαν περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι του BuzzFeed και των Financial Times, καθώς και δύο συγγραφείς του Forbes που στο παρελθόν εργάζονταν για το BuzzFeed.

Η Emily Baker-White, η οποία έγραφε για το BuzzFeed και τώρα εργάζεται για το Forbes, ήταν μία από αυτές που μπήκαν στο στόχαστρο.

«Η ByteDance χρησιμοποίησε το TikTok για να εντοπίσει την τοποθεσία μου και τις τοποθεσίες δύο συναδέλφων μου για να προσπαθήσει να βρει τις πηγές μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

«Αναφερθήκαμε για αυτή την υποψία από τον Οκτώβριο, αλλά δεν δώσαμε περαιτέρω σημασία, ώστε να προστατεύσουμε τις πηγές μας. Σήμερα η ByteDance το παραδέχτηκε, οπότε μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα».

Το πρακτορείο εξηγεί ότι ο επικεφαλής ελέγχου και ελέγχου κινδύνων της ByteDance Song Ye έχει έκτοτε αποχωρήσει από την εταιρεία, ενώ και οι τέσσερις υπάλληλοι που εμπλέκονται στο παράπτωμα απολύθηκαν.

Ο επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου της TikTok, Chris Lepitak, απολύθηκε επίσης. Δύο από τους πρώην υπαλλήλους είχαν την έδρα τους στις ΗΠΑ, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονταν στην Κίνα.