«Μασκοφόρος» οπαδός της Νάπολι κουρεύει τους άστεγους της πόλης με φανέλα Μαραντόνα (vid)

Κώστας Μιχαήλ
«Μασκοφόρος» οπαδός της Νάπολι κουρεύει τους άστεγους της πόλης με φανέλα Μαραντόνα (vid)
«Ακριβώς όπως ο Ντιέγκο, πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να ονειρευτούν, να ελπίσουν και να πραγματοποιήσουν την κοινωνική τους λύτρωση»

Μάθε τέχνη κι' άστηνε κι' αν πεινάσεις πιάστηνε λέει μια γνωστή παροιμία. Στη Νάπολη όμως υπάρχουν εκείνοι που έχουν θέσει το επάγγελμά τους στην υπηρεσία των «αφανών» συμπολιτών τους.

Τον φωνάζουν C1r0, είναι κομμωτής και εδώ και σχεδόν ένα χρόνο περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης του με μια πτυσσόμενη καρέκλα, μια χτένα και ένα ψαλίδι για να κουρεύει τους άστεγους, δωρεάν φυσικά. Το κάνει με μια κουκούλα στο κεφάλι, ένα κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας στο πρόσωπο και τον αριθμό 10 στη πλάτη του, αυτόν του "Dios", του θρύλου της Νάπολι, Diego Armando Maradona.

Τις τελευταίες μέρες ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βίντεό του σε πλατείες, γκαλερί, σταθμούς και οπουδήποτε οι άστεγοι συμπολίτες του αναζητούν καταφύγιο από τον παγωμένο χειμώνα, προσπαθώντας παράλληλα να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κόσμο να συνδράμει.

Ο C1r0 έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο news.italy24 και είπε χαρακτηριστικά: «Ασχολούμαι με τις κομμώσεις και νομίζω ότι αυτό είναι φανερό. Ένας φίλος, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια παραδίδει ζεστά γεύματα στους άστεγους, με έφερε πιο κοντά σε αυτόν τον κόσμο και τον ακολουθώ εδώ και περίπου επτά μήνες σε όλες τις δράσεις. Πλέον είμαι κι εγώ αφοσιωμένος σε αυτόν τον τομέα. Μαζί συνειδητοποιήσαμε ότι τα μαλλιά είναι κάτι πολύ σημαντικό για όσους ζουν στο δρόμο. Μεγαλώνουν, λερώνονται και δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να τα φροντίσει. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Αποφάσισα να διαθέσω τις δεξιότητές μου σε όσους είναι λιγότερο τυχεροί και σκέφτηκα να το κάνω χωρίς να βάλω το πρόσωπό μου, γιατί έτσι έχει ό νόημα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για ποιο λόγο προχώρησε σε αυτή τη κίνηση, ο Ναπολιτάνος απάντησε ευθέως: «Πρώτα απ' όλα να εξαλείψω κάθε ιδέα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα διαφημιστικό κόλπο, γιατί δεν θέλω οι άνθρωποι να μπορούν να λένε ότι χρησιμοποιώ τη φιλανθρωπία για να προωθήσω το όνομά μου, δεν το χρειάζομαι. Επιπλέον, η φιλανθρωπία έχει νόημα όταν δεν κερδίζεις τίποτα σε αντάλλαγμα».

Για το στόχο του αξιοσέβαστου εγχειρήματος ο μασκοφόρος κουρέας εξήγησε ότι επιθυμεί μέσα από τα βίντεο του να εξασφαλίσει ότι πολλοί άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε αυτή τη μορφή για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό κίνημα. «Ένα ελεύθερο και εθελοντικό κίνημα στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι θέλουν να συνεργαστούν φέρνοντας το πάθος τους, την τεχνογνωσία τους και τον χρόνο τους. Ονειρεύομαι πολλούς μικρούς Ντιέγκο με τη φανέλα της Νάπολι με το νούμερο 10, όπως ο C1R0, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση των άλλων, στο ελάχιστο. Όλοι απρόσωποι, με το σύμβολο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, για να βοηθήσουν αυτούς που βρίσκονται σε χειρότερη θέση» όπως λέει.

Όσο για το όνομα είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς που παραπέμπει. Το 1 και το 0 συνθέτουν το 10, τον αριθμό του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. «Ακριβώς όπως ο Ντιέγκο, πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να ονειρευτούν, να ελπίσουν και να πραγματοποιήσουν την κοινωνική τους λύτρωση και γι' αυτό ήταν σχεδόν φυσικό να αναφερθούμε σε αυτόν».