Η «Ανοιχτή Aγκαλιά» τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό για την προσφορά του στην εθελοντική της δράση

Newsroom
Η «Ανοιχτή Aγκαλιά» τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό για την προσφορά του στην εθελοντική της δράση
Επίσης, η πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», Γιολάντα Βλάχου κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τίμησε τους συνοδοιπόρους της, εθελοντές και χορηγούς, δίνοντάς τους τα βραβεία τους σε κλίμα συγκίνησης.

Το Πολεμικό Ναυτικό τίμησε η «Ανοιχτή Αγκαλιά», το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής με έδρα το ΓΝΑ Παίδων Α&Π Κυριακού σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138 με αφορμή τα 30 χρόνια κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού της.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στο βήμα ανέβηκε ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, υποναύαρχος Ιατρός κύριος Αντώνιος Παπαγεωργίου ΠΝ όπου συνεχάρη την «Ανοιχτή Αγκαλιά» για το έργο της παραλαμβάνοντας το βραβείο του Πολεμικού Ναυτικού.

....
Γιολάντα Βλάχου, πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής. Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ,  υποναύαρχος Ιατρός κύριος Αντώνιος Παπαγεωργίου ΠΝ. Credit: Ιωάννης Ι. Μανούσος

Η κα Γιολάντα Βλάχου, πρόεδρος της Ανοιχτής Αγκαλιάς, εξήγησε ότι η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε με «μια εξόρμηση στα δυσπρόσιτα Νησιά του Αιγαίου που είχε ερευνητικό χαρακτήρα. Ζητήσαμε την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού και είχαμε θετική ανταπόκριση. Μας διέθεσαν την Κανονιοφόρο "ΤΟΛΜΗ", με Κυβερνήτη τον Πλοίαρχο κ Ρουκά. Το ταξίδι διήρκησε 15 ημέρες. Η επαφή μας με τους Ακρίτες μας, μας έπεισε ότι είναι ανάγκη να θωρακίσουμε την ψυχική και σωματική τους Υγεία, να αμβλύνουμε το αίσθημα της ανασφάλειας το οποίο αποτυπώνεται ακόμα και μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών. Το συναίσθημα των παιδιών σε καθηλώνει και καθορίζει τη στάση σου. Έτσι έγιναν θεσμός οι Εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης οι οποίες φέρουν τον διακριτικό τίτλο “ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ”. Γιατί αυτό ακριβώς κάνουμε. Υποστηρίζουμε τα παιδιά, την οικογένεια, τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

....
Άννα Τσεϊμαζίδου, παραγωγός Solist Cultural Projects. Νικολία Γαρουφαλίδου, βιολονίστα με τον πατέρα της.  Γιολάντα Βλάχου, πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής. Credit: Ιωάννης Ι. Μανούσος

«Σε αυτό το ατέρμονο ταξίδι είχαμε και έχουμε συνοδοιπόρους το Πολεμικό Ναυτικό, τους εθελοντές και τους χορηγούς μας. Η συμβολή τους για την επίτευξη των στόχων μας είναι καταλυτική. Στις εκστρατείες συμμετέχουν Γιατροί και Νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και Γιατροί των τριών όπλων. Εκεί κρίνεται η συμβολή του Εθελοντή Ιατρού και Νοσηλευτή, εκεί αποδεικνύεται κάθε φορά και περισσότερο ότι επιτελεί λειτούργημα, πόσο σέβεται τον άνθρωπο, πόσο πιστεύει στην έννοια του εθελοντισμού. Ναι, εκεί διακρίνεται το Μεγαλείο της Προσφοράς», σημείωσε η Πρόεδρος λέγοντας πως: «Οι κοινές εμπειρίες, η αρμονική συνεργασία, επιτρέψτε μου να πω, μας κάνουν να αισθανόμαστε μέλη της ευρύτερης Ναυτικής Οικογένειας».

Επίσης, η κα Βλάχου κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τίμησε τους συνοδοιπόρους της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», εθελοντές και χορηγούς, δίνοντάς τους τα βραβεία τους σε κλίμα συγκίνησης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της νεανικής ορχήστρας εγχόρδων, Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, με σολίστ στο βιολί τη 12χρονη Νικολία Γαρουφαλίδου. Τον σχεδιασμό και την παραγωγή όλης της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Solist Cultural Projects.

Τι περιλαμβάνει η δράση της Ανοιχτής Αγκαλιάς:

 • Υποστήριξη των νοσηλευόμενων παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης με αναπλάσεις κλινικών και προσφορά σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων.
 • Εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας (δυσπρόσιτα νησιά, Θράκη, Ήπειρος).
 • Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.
 • Συμβολή στις δράσεις των υπουργείων παιδείας και υγείας (εμβολιασμός, προσυμπτωματικός έλεγχος σε παιδιά και ενήλικες σε δομές προσφύγων).
 • Διοργάνωση ημερίδων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται στην υγεία, παιδεία, περιβάλλον κλπ.
 • Κέντρο Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές. Ιδρύθηκε και Λειτουργεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής από το έτος 2006. Τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
 • Συμβολή στην εκπαιδευτική κοινότητα με προσφορά εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών οργάνων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.
 • Ενίσχυση στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία με αναλώσιμα υλικά και ιατρικά μηχανήματα.
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με δημιουργία Κέντρων πολλαπλών χρήσεων, παιδικών χαρών, mini volley, στα ακριτικά νησιά.
 • Εφαρμογή προγράμματος διατροφής και άσκησης στα σχολεία.
 • Εκπαίδευση βασικής υποστήριξης ζωής. Συμβολή στην παράδοση με δημιουργία λαογραφικού μουσείου και προσφορά παραδοσιακών στολών στο Δήμο Φούρνων.

Η πρόεδρος Γιολάντα Βλάχου

....

Η Γιολάντα Βλάχου είναι Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής με έδρα το ΓΝΑ Παίδων Α&Π Κυριακού Έχει εργαστεί σε ελληνικά σχολεία στην Αθήνα και στη Κωνσταντινούπολη στο «Κεντρικό Παρθεναγωγείο». Ως εθελόντρια εργάστηκε στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας στη Βηρυτό, στο βρεφοκομείο Αθηνών, σε παιδιά ανάδοχων οικογενειών, στο νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού, στο Παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης.

Σταδιακά από το 1967 έως 1993 εντάσσεται στη ομάδα παιγνιοθεραπείας του νοσοκομείου Π&Α Κυριακού, η οποία ιδρύθηκε με τα σουηδικά πρότυπα, από την παιδοψυχολόγο Gonilla Roden. Είναι εμπνεύστρια και ιδρύτρια των ΦΚΠΙ «Ανοιχτή Αγκαλιά», η οποία από το 1992 υποστηρίζει τα νοσηλευόμενα παιδιά στα νοσοκομεία Παίδων, Π&Α Κυριακού, Αγ. Σοφία, Πεντέλης, Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Είναι Υπεύθυνη στο Κέντρο Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές, που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αν. Αττικής, ενώ η δράση των ΦΚΠΙ, υπό την εποπτεία της, αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και τις οικογένειες των παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας.

Επίσης ως υπεύθυνη του σωματείου ΦΚΠΙ, διοργανώνει εκστρατείες προληπτικής ιατρικής σε ακριτικές περιοχές, έχει εξοπλίσει και εξακολουθεί να εξοπλίζει πολλές παιδιατρικές κλινικές, σχολεία και δήμους, καθώς επίσης έχει και εξακολουθεί να ενισχύει οικονομικά οικογένειες ασθενών. Τέλος διοργανώνει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων και ημερίδων ενημερωτικού χαρακτήρα. Συνεργάζεται με εθελοντές της Ανοιχτής Αγκαλιάς, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο συνδράμει στις αποστολές στα ακριτικά νησιά, με πλήθος ευεργετών και χορηγών για την υλοποίηση των προγραμμάτων, καθώς και με πολλούς πνευματικούς και καλλιτεχνικούς φορείς της χώρας μας, οι οποίοι έχουν σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, ιδιαίτερα στη σύγχρονη κρίσιμη εποχή.

Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής

....

Η Camerata Junior, η νεανική ορχήστρα εγχόρδων των Φίλων της Μουσικής και ορχήστρα in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους στην πολύτιμη εμπειρία της ομαδικής μουσικής δράσης. Δάσκαλος και μαέστρος από το 2018 είναι ο εκλεκτός αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας. Η Camerata Junior αριθμεί περίπου 60 μέλη, ηλικίας 9-25 ετών και περιλαμβάνει δύο μουσικά σχήματα, την Παιδική Ορχήστρα και τη Νεανική, που εκπαιδεύονται δωρεάν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα εμφανίζεται τακτικά.

Η Ορχήστρα έχει επίσης εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Αίγιο, την Τήνο, κ.α. Μεγάλος χορηγός της Ορχήστρας είναι η κυρία Φωτεινή Λιβανού.