Η ΕΠΑΘΛΑ στο Στρασβούργο στην ευρωπαϊκή συμμαχία εισαγγελέων κατά της χειραγώγησης στον αθλητισμό

Newsroom
Η ΕΠΑΘΛΑ στο Στρασβούργο στην ευρωπαϊκή συμμαχία εισαγγελέων κατά της χειραγώγησης στον αθλητισμό
Εντείνονται οι συνέργειες για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης στον αθλητισμό με τη δημιουργία Δικτύου Αθλητικών Εισαγγελέων. Παρόντες στην πρώτη συνάντηση, που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης μαζί με την Interpol στο Στρασβούργο, o γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ Γιώργος Μαυρωτάς (με την ιδιότητα του και ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin) και ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.

Η δημιουργία δικτύου αθλητικών εισαγγελέων της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονισμού των σχετικών φορέων και της διεθνούς συνεργασίας ενάντια στη χειραγώγηση των αγώνων.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος των αθλητικών εισαγγελέων στην αντιμετώπιση του φαινομένου που απειλεί τον Αθλητισμό παγκοσμίως και διατυπώθηκε η ανάγκη για διεθνή δικαστική συνεργασία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στη διερεύνηση των υποθέσεων για την προστασία της αθλητικής ακεραιότητας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Dupond-Moretti ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό ότι η Γαλλία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης Macolin η οποία προγραμματίζεται μέσα στο 2023.

Ο κ. Μαυρωτάς από την πλευρά του επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι το αθλητικό κίνημα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο για αυτό είναι απαραίτητες οι συνέργειες για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πληροφοριών, ενώ εξήρε τον κρίσιμο ρόλο των αθλητικών εισαγγελέων στον αγώνα κατά της χειραγώγησης στον αθλητισμό. «Είναι αναγκαία η διεθνής και διατομεακή συνεργασία, η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός σε στρατηγικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο», κατέληξε.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΟΥΕΦΑ, την ΔΟΕ, Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας κ.α., ενώ οι διεργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με τη συμμετοχή μόνο των αθλητικών εισαγγελέων.