Anser: Ράπερ αστραπή! (vid)

Anser: Ράπερ αστραπή! (vid)
Όταν αυτός ο καλλιτέχνης ραπάρει δεν έχεις τύχη. Τα λόγια του ασταμάτητα, αιχμηρά, αληθινά.

Εγώ θα λέω «χιπ» και σεις «χοπ». Στο ενδιάμεσο αφήστε τον χείμαρρο να περάσει, να σαρώσει, να λερώσει, να καθαρίσει, να ορίσει, να αναποδογυρίσει. Μα, το κενό είναι μικρό, ο χρόνος λίγος, οι ανάσες λιγοστές, τα πνευμόνια ματώνουν, ιδρώνουν, θα σκάσουν, θα πετάξουν θα αλλάξουν, θα κουρνιάσουν, θα σιγήσουν, θα σε παρηγορήσουν. Όχι! Ο πομπός αυτός είναι ασταμάτητος, συνεχίζει, ενέργεια δεν χάνει, μόνο απολαμβάνει και δεν λανθάνει. Ξεκινάμε. Χιπ και χαμός, σεισμός, χαλασμός, μία ανάσα, μία ταχύτητα, ασύλληπτη και η φωνή βγαίνει από την κρύπτη του φωτός. Πάμε πάλι. Χιπ και ο απόηχος ξεσηκώνει, αγγίζει, χαράζει το δέρμα και κλέβει το οξυγόνο, σώζει τον πόνο και τον τρόπο, αστραπή γίνεται και ηλιακή σκόνη στον έρημο τόπο. Τελευταία φορά. Χιπ και ελάτε να τα πάρετε ρε μάγκες, ρε παίκτες, ρε ακόλουθοι, ρε του δικού μας τρελάδικου τρόφιμοι. Άσε, μην προσπαθείς, μην προσπαθείτε. Σκεφτείτε το χιπ-χοπ και φτιάξτε στο μυαλό σας τον ήχο της μιας ανάσας, της μιας κούρσας, τον ήχο της αέναης λούπας. Εδώ δεν είναι Σπάρτη, δεν είναι Αθήνα, δεν είναι του κόσμου η πόλη, είναι ο στίχος και το φλόου του κ@#λη. Ό,τι βρίσκει να σταθεί στον τόπο των οδηγών, βρίσκει και τη λύση το κοντέρ να μηδενίσει. Σπάσε τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα και αν μπορείς βρες τον ράπερ-αστραπή, τον Anser! [η φωτό από την επίσημη σελίδα στο fb]

«Άρρωστο» flow


Άκου πώς έχει το πράγμα. Πάρε τη ρίμα και κάνε τη γλώσσα λίμα. Κράτα την ανάσα σου και άσε τον αέρα να παρασύρει, να σύρει, να διασύρει τους δήθεν και βάλε το μπιτ να κρατά το χαλινάρι, κι αν μπορεί το παλικάρι. Ο Anser παίρνει στίχους, συλλαβές και σου λέει αν μπορείς, πιάσε με. Ο τύπος κινείται σε ασύλληπτες ταχύτητες και το flow του είναι «άρρωστο»! Η ιστορία του δέχεται το χτύπημα της γλώσσας και όλα στρέφονται, περιστρέφονται και η δίνη εξαφανίζει τα πάντα και τίποτα δεν δίνει. Φανταστείτε την ταχύτητα του Γιουσέιν Μπολτ να γίνεται λεκτικό σχήμα που μετά βίας προλαβαίνεις τη λάμψη του. Ο Anser δεν πιάνεται! Είναι κομήτης, φλεγόμενο άστρο που δεν εγκλωβίζεται σε κανένα κάστρο. Αυτό που όλοι βλέπουν στον φανταστικό εαυτό τους, αυτός το βλέπει σε 11 δευτερόλεπτα ασταμάτητου ραπ! Στο μυαλό έρχεται ο Eminem και εδώ δεν είναι μόνο το χρώμα κοινό, είναι και το ξάφνιασμα του λόγου. Ακούς το «Παρανάλωμα» και δεν ξέρεις από που σου ήρθε. Αν θυμάστε τους «ΖΝ», από τον Πρώτο Τόμο, τότε ξέρετε: σου ρίχνω το flow στα μούτρα σου κλόουν! Ο Anser αυτό κάνει και δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις. Respect!

Μιλά όταν έχει κάτι να πει


Ο Anser έρχεται από τη Σπάρτη και στην ταυτότητα γράφει Γιάννης Γιαννακόπουλος. Το χιπ-χοπ είναι στίχος και ο εν λόγω ξέρει να φτιάχνει λεκτικά σχήματα άσβεστα πυροτεχνήματα. Ο πυρήνας του είδους αναλλοίωτος στην εκφορά και στο ύφος. Η φράση-κλισέ το κρατάει αληθινό είναι αντικειμενική παρατήρηση και αβίαστη ακουστική υποδοχή. Αν και Λάκωνας δεν είναι φειδωλός στα λόγια και στα συναισθήματα και φυσικά στις… ταχύτητες. Το βίωμα ορίζει την καλλιτεχνική του έκφραση και η διατήρηση αυτού η αποστολή του. Ό,τι γράφω είναι βιωματικό, έχει πει [στην Άννα Κόκορη για τη Lifo] και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να το υπερασπιστείς. Στη λαίλαπα των δήθεν καλλιτεχνών και στα «αλήτικα» κομμάτια της πλάκας, αυτό που βιώνεις και το κάνεις ρίμα, ύφος αδιαμεσολάβητο, ξεχωρίζει. Δεν είναι ο πρώτος και ούτε ο μόνος που το κάνει, όμως ο τρόπος που δίνει τη δουλειά του έχει κάτι ιδιαίτερο. «Πατά» στην παράδοση και ακούς τον «MC» όπως πρέπει να είναι. Ο ήχος του, όμως, εξελίσσεται και οι μελωδίες στηρίζουν άψογα τον στίχο. Η καθαρότητα του πιάνου θα αξιοποιηθεί, τα sample θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση και η απαγγελία του θα γίνει ακαταμάχητη. Σε κάθε του κομμάτι, σε κάθε του άλμπουμ, όλα είναι μελετημένα και πάντα επιβεβαιώνουν την πρόθεση του: να μιλήσει όταν έχει κάτι να πει. Γι’ αυτό και έχει βγάλει τρία άλμπουμ, αν και βρίσκεται στον χώρο από τέλη 1996 αρχές 1997. Κάθε ολοκληρωμένη δουλειά καλύτερη από την προηγούμενη. Από το «Ιθύνων νους» (2008) στο «Flow Royal» (2013) και στο «Άδυτο» (2019). Σημαντική, στα δύο τελευταία, η συμβολή του Eversor, ενώ κρατάμε τις συνεργασίες με Βέβηλο, Λόγο Απειλή, Xplicit. Τον τελευταίο καιρό βγάζει single που σε κάνουν να αδημονείς για το επόμενο άλμπουμ.

@Photo credits: Επίσημη σελίδα στο Facebook