Ανατριχιαστική πρόβλεψη επιστήμονα: «Η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου είναι ίδια με τη ρωσική ρουλέτα»

Newsroom
Ανατριχιαστική πρόβλεψη επιστήμονα: «Η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου είναι ίδια με τη ρωσική ρουλέτα»
Ένας κορυφαίος Σουηδός επιστήμονας και καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης μίλησε για την κρίση στην Ουκρανία και την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο κορυφαίος επιστήμονας και καθηγητής Μαξ Τέγκμαρκ προχώρησε σε μια ανατριχιαστική πρόβλεψη για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι μία προς έξι, ίδια δηλαδή με την «ρωσική ρουλέτα».

Από τότε που οι ΗΠΑ εκτόξευσαν πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ενδεχόμενο απειλής ενός πυρηνικού πολέμου υπήρχε, αλλά ήταν πολύ μικρό λόγω των κατακλυσμικών συνεπειών.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει απειλήσει αρκετές φορές με πυρηνικό πόλεμο. Οι ειδικοί φοβούνται ότι καθώς η Ρωσία αποτυγχάνει να φτάσει τόσο μακριά και έχοντας υποστεί κάποιες ήττες, αυτό θα μπορούσε να κάνει τον Πούτιν να στραφεί στα πυρηνικά όπλα.

Ο Τέγκμαρκ εξετάζοντας το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου βλέπει τις πιθανότητες ανησυχητικά υψηλές. Πιστεύει ότι εάν η Ρωσία κέρδιζε τον πόλεμο, τότε το ενδεχόμενο μιας κατάστασης τύπου «απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία» θα μπορούσε να συμβεί σε προσαρτημένες περιοχές υπό την ηγεσία των φιλορώσων. Εναλλακτικά, αν κέρδιζε η Ουκρανία τον πόλεμο, θα ήταν σαν να έχαναν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ο Τέγκμαρκ θεωρεί ότι το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος. Με τη Ρωσία να αγωνίζεται να κερδίσει την Ουκρανία, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, με το πιο ακραίο σενάριο να είναι τα πυρηνικά όπλα.

«Θεωρώ πολύ απίθανο (<10%), ότι ο Πούτιν θα αποδεχόταν το «Βιετνάμ» χωρίς προηγουμένως να γίνει πυρηνική ενέργεια, διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατραπεί και θα φυλακιστεί ή θα σκοτωθεί», ανέφερε σε μια ανάρτησή του ο Σουηδός καθηγητής.

«Από την άλλη πλευρά θεωρώ επίσης, εξαιρετικά απίθανο (<10%) ότι η Δύση θα αποδεχόταν ένα σενάριο «Κόσοβο», όπου η Ρωσία θα λάβει μια ειρηνευτική συμφωνία με την οποία θα κρατάει ό,τι έχει προσαρτηθεί/ Διότι αν οι δυνάμεις που βρίσκονται στη Δύση ήταν τόσο κατευναστικές, υποθέτουμε ότι θα είχαν επιλέξει ένα σενάριο «Κούβας» το 2021, αποδεχόμενοι το αίτημα της Ρωσίας να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.