Είδος πολυτελείας η φέτα: «Θα ακριβύνει κι άλλο», λένε οι παραγωγοί -«Δεν δικαιολογείται η αύξηση», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι (vid)

Newsroom
Οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται πως δεν δικαιολογείται η αύξηση στην τιμή της φέτας καθώς είναι γάλα της περσινής σεζόν το οποίο πωλήθηκε φθηνότερα.

Την «ανηφόρα» έχει πάρει η τιμή της φέτας και μοιάζει πλέον να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας.

Η Εθνική διεπαγγελματική οργάνωση φέτας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παραγωγή της.

«Μεταλλάσσουμε ένα προϊόν, το οποίο είναι ο λευκός χρυσός της Ελλάδας, ο οποίος δυστυχώς δεν έχει εκμεταλλευτεί όπως πρέπει η πολιτεία, να πουλιέται όπως το ροκφόρ. Οι κύριοι λόγοι που έχουν επηρεάσει την αύξηση της τιμής, είναι η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, το ενεργειακό κόστος το οποίο πλήττει πάρα πολύ και τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές και η τιμή του γάλακτος η οποία ανεβαίνει συνεχώς», ανέφερε ο Γιάννης Βιτάλης, πρόεδρος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας στον ΑΝΤ1.

«Δεν δικαιολογείται η αύξηση»

Οι κτηνοτρόφοι όμως ισχυρίζονται πως δεν δικαιολογείται η αύξηση στην τιμή της φέτας, καθώς πέρυσι πούλησαν με 1,15/λίτρο το γάλα τους και φέτος παρότι ζητούν 1,80 λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, φαίνεται η ψαλίδα να κλείνει στο 1,40-1,50.

«Αυτή η φέτα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι περσινή σεζόν, που πληρωθήκαμε με 1,12 και 1,15, γιατί να ανέβει κι άλλο η φέτα; Έπρεπε να πουλιέται από 9,5 μέχρι 10 ευρώ το ανώτερο. Κι ας μιλήσουμε το 2023 το 10 να γίνει 11, όχι όμως 13 και 15 ευρώ», τόνισε ο κτηνοτρόφος Νίκος Κορδάλης.

Η τιμή της φέτας στο βαρέλι φτάνει αυτή τη στιγμή στα 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ ακόμη ακριβότερη είναι η συσκευασμένη. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα ανέβει κι άλλο και πιθανόν από το επόμενο έτος να φτάσει να πωλείται ακόμη και προς 15 ευρώ το κιλό.