Το ηθικό πορνό της Erika Lust και όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη βιομηχανία

Το ηθικό πορνό της Erika Lust και όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη βιομηχανία
Δεν είχα σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι το πορνό που καταναλώνουμε, μέχρι που βρέθηκα σε μία ομιλία της Erika Lust.

Για να είμαι ειλικρινής καμία από τις φορές που είχα καταναλώσει πορνό στην ζωή μου δεν είχα μπει σε διαδικασία να σκεφτώ το πόσο μας επηρεάζουν οι αποτυπώσεις του όχι μόνο στην σεξουαλική μας ζωή αλλά και στην θέασή μας για την γυναικεία φιγούρα. Μέχρι που βρέθηκα στο TEDXAthens πριν από λίγους μήνες και παρακολούθησα την ομιλία της Erika Lust.

Για όσους δεν τη γνωρίζουν πρόκειται για την νούμερο ένα παραγωγό εναλλακτικής πορνογραφίας η οποία έχει ανοίξει την ατζέντα για την συμπερίληψη, τον σεξισμό στις ταινίες πορνό αλλά και ζητήματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προσπαθώντας το «ηθικό» πορνό. Κι αν με τον όρο «ηθικό» πάει το μυαλό σου σε κάτι συντηρητικό, δεν μιλάμε για την ηθική ως προς την σεξουαλικότητα, αλλά ως προς τις συνθήκες εργασίες στην πιο επικερδή κινηματογραφική βιομηχανία, για τα συμπεριληπτικά σενάρια μακριά από εξαναγκασμούς και βίαιες πρακτικές, αλλά και την ποικιλομορφία σε σωματότυπους, ηλικίες, καταγωγές και φύλα.

Η Σουηδή σκηνοθέτις με έδρα την Βαρκελώνη έχει καταφέρει να μοιραστεί το όραμά της για τον ερωτικό κινηματογράφο σε όλο τον κόσμο μέσα από διαλέξεις, συνεντεύξεις και κινηματογραφικά φεστιβάλ τα οποία έχουν φιλοξενήσει τις ταινίες της.

Η ίδια υποστηρίζει ότι το δωρεάν διαδικτυακό πορνό δεν θα πρέπει να είναι το φροντιστήριο για το σεξ της νεότερης γενιάς. Έτσι δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό έργο The Porn Conversation. Ως μητέρα δύο παιδιών, η ίδια, υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε από πού να ξεκινήσουμε όταν μιλάμε για σεξ με τα παιδιά - δεδομένης της σεξουαλικής αρνητικής κουλτούρας στην οποία ζούμε. Έτσι, ξεκίνησε αυτήν την δράση μαζί με τον σύζυγό της Pablo, για να βοηθήσει τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ολοκληρωμένες συζητήσεις και προγράμματα σπουδών για το σεξ - ξεκινώντας με το θέμα του πορνό.

Στην λογική της λοιπόν δεν λέει στους γονείς να κλειδώσουν τους browsers τους από το πορνό, καθώς τα παιδιά θα το αναζητήσουν ούτως ή άλλως και θα πέσουν σε επιλογές mainstream δωρεάν πορνό. Αυτό που διδάσκει η ίδια μέσα από αυτόν τον φορέα είναι πώς θα μάθουμε στα παιδιά να διακρίνουν τα είδη πορνό στο διαδίκτυο και, από αυτό, να καταλάβουν τι είναι το σεξ με σεβασμό, ισοτιμία και συναίνεση μεταξύ ενηλίκων, κάνοντας θετικές συζητήσεις μαζί τους για το σεξ αντί να τα ντροπιάζουμε ή να μην μιλάμε καθόλου για πορνό μαζί τους.

Με τις ταινίες της στα XConfessions, Lust Cinema και Else Cinema, η Erika Lust δίνει στις γυναίκες τη δική τους σεξουαλική ορμή και επιθυμίες, και δεν τις παρουσιάζει ως παθητικά αντικείμενα που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην ευχαρίστηση των ανδρών, όπως κάνει το mainstream πορνό κατά βάση.

Όσο για το γιατί με έπεισε να πληρώνω από εδώ και πέρα το πορνό μου; Γιατί όπως σωστά λέει οι επιλογές των καταναλωτών είναι τελικά μέρος της βιομηχανίας πορνό.

Οι δωρεάν πλατφόρμες πορνό ενθαρρύνουν τη δημιουργία βίντεο χαμηλού (ή καθόλου) προϋπολογισμού και ασκούν πίεση στους καλλιτέχνες να εκτελούν πιο ακραίες πράξεις με υψηλότερη αμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πληρώσουμε εμείς για το πορνό μας, δεν θα το κάνει κάποιος άλλος.

Μόνο από τη στιγμή που οι άνθρωποι αρχίσουν να πληρώνουν για το πορνό που βλέπουν, αυτό θα αρχίσει να αλλάζει στηρίζοντας πιο καινοτόμους σκηνοθέτες, πιο συμπεριληπτικά σενάρια, πιο «πραγματικά» σώματα, πιο σωστές συνθήκες παραγωγής, πιο ηθικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα για το #thema_isotitas

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν αποτελούν προσωπικές απόψεις του συντάκτη / της συντάκτριας και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ ή του Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SolidarityNow).

Το Έργο «Η Ισότητα των Φύλων στην Πρώτη Σελίδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εταίρο τη Liquid Media.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

....