Πιλότοι της Ethiopian Airlines κοιμόντουσαν πριν την προσγείωση: Βάρεσε ο συναγερμός του αυτόματου πιλότου (vid)

Newsroom
Πιλότοι της Ethiopian Airlines κοιμόντουσαν πριν την προσγείωση: Βάρεσε ο συναγερμός του αυτόματου πιλότου (vid)
Όταν ο αυτόματος πιλότος αποσυνδέθηκε, ο συναγερμός χτύπησε και ξύπνησε τους πιλότους οι οποίοι το πήραν στον έλεγχό τους και τελικά προσγείωσαν το αεροπλάνο περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Είθισται οι πιλότοι να βάζουν αρκετές φορές τον αυτόματο πιλότο και το αεροπλάνο να πηγαίνει χωρίς την χειροκίνητη καθοδήγησή τους, ωστόσο αυτοί επιβλέπουν τα πάντα συνεχώς. Οι κυβερνήτες όμως της πτήσης Ethiopian Airlines το… τερμάτισαν, καθώς είχαν βάλει τον αυτόματο πιλότο και αυτοί κοιμόντουσαν.

Η πτήση ήταν από το Χαρτούμ προς την Αντίς Αμπέμπα στις 15 Αυγούστου και σύμφωνα με την The Aviation Herald, οι πιλότοι του αεροσκάφους Boeing 737-800 αποκοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης και ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν στα 37.000 πόδια.

Όταν όμως μπήκαν σε τροχιά προσγείωσης, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει αρκετές φορές με τους πιλότους αλλά δεν υπήρχε καμία απόκριση από μέρους τους. Όταν ο αυτόματος πιλότος αποσυνδέθηκε, ο συναγερμός χτύπησε και ξύπνησε τους πιλότους οι οποίοι το πήραν στον έλεγχό τους και τελικά προσγείωσαν το αεροπλάνο περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι το σύστημα διαχείρισης πτήσης είχε ρυθμιστεί για προσέγγιση στο αεροδρόμιο χωρίς κάθοδο. Το αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περίπου 2,5 ώρες πριν αναχωρήσει για την επόμενη πτήση του.