Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η δολοφονία του Σολωμό Σολωμού στην Κύπρο

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η δολοφονία του Σολωμό Σολωμού στην Κύπρο
Σαν σήμερα το 1996, οι Τουρκοκύπριοι δολοφονούν τον Σολωμό Σολωμού, τον ξάδερφο του Τάσου Ισαάκ που είχαν σκοτώσει τρεις μέρες πριν.

Μαύρος Αύγουστος το 1996, μαύρη και η 14η Αυγούστου! Η μέρα που έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους στις 11 Αυγούστου στη «νεκρή ζώνη» κοντά στη Δερύνεια, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών.

Μετά την κηδεία του δημιουργήθηκε νέα διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη «νεκρή ζώνη» για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του.

Στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ οι Τούρκοι την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια...

Στα σημαντικά γεγονότα της 14ης Αυγούστου είχαμε:

1846: Ο αμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόροου φυλακίζεται, επειδή αρνείται να πληρώσει φόρο για λόγους ιδεολογίας.

1867: Υπογράφεται στο Φεσλάου της Αυστρίας η μυστική συνθήκη της ελληνοσερβικής συμμαχίας, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των χριστιανικών εδαφών που κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.

1906: Γεννήθηκε ο Γιώργος Θεοτοκάς, έλληνας λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας.

1908: Γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης.

1974: Εκδηλώνεται στην Κύπρο ο δεύτερος «Αττίλας», με την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στη σημερινή γραμμή αντιπαράθεσης, μετά τον «τορπιλισμό» από τους Τούρκους των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Ελλάδα αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

1988: Πέθανε ο Έντζο Φεράρι, ιταλός δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και μυθική μορφή της αυτοκίνησης.

1994: Συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο περιβόητος διεθνής τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι, κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες. Την ίδια ημέρα εκδίδεται στη Γαλλία.

1996: Τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, την ώρα που προσπαθεί να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια.

2003: Περίπου 50 τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που συγκλονίζει τη Λευκάδα.

2005: Αεροσκάφος Boeing 737-400 της κυπριακής εταιρίας Helios, που είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα με προορισμό την Αθήνα, συντρίβεται στο Γραμματικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 121 επιβαίνοντες.