Για 4η μέρα καίει η φωτιά στο εθνικό πάρκο «Βοημιανή Ελβετία»

Newsroom
Για 4η μέρα καίει η φωτιά στο εθνικό πάρκο «Βοημιανή Ελβετία»
Συνεχίζει για 4η μέρα το καταστροφικό της έργο, η φωτιά που έχει ξεσπάσει στα σύνορα Γερμανίας και Τσεχίας.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τέταρτη ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Τσεχία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο εθνικό πάρκο «Βοημιανή Ελβετία», το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Θυμίζουμε πως η συγκεκριμένη φωτιά είχε ξεσπάσει την Κυριακή και μία μέρα μετά είχε τεθεί υπό έλεγχο, όμως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα το μέτωπο να φουντώσει εκ νέου.

Συνολικά τουλάχιστον 180 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα κοντινά χωριά Βισοκά Λίπα και Μεζνά, ενώ δεκάδες παιδιά από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν από θερινή κατασκήνωση που βρίσκεται κοντά στο δάσος στην τσέχικη πλευρά της μεθορίου, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Στις επιχειρήσεις μετέχουν δυνάμεις από Σλοβενία, Πολωνία και Ιταλία, ενώ ο καπνός έχει φτάσει ακόμα και στην Πράγμα που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του κοινοτικού συστήματος καταγραφής μεγάλων πυρκαγιών έως τις 23 Ιουλίου είχαν καταστραφεί σχεδόν οι τετραπλάσιες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο φαινομένων όπως καύσωνες και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, τα οποία καθιστούν πιο ευάλωτα τα δάση.