Το Netflix έκανε σειρά την ιστορία του ανθρώπου που πήδηξε από αεροπλάνο με 200.000$ και δεν βρέθηκε ποτέ (vid)

Newsroom
Το Netflix έκανε σειρά την ιστορία του ανθρώπου που πήδηξε από αεροπλάνο με 200.000$ και δεν βρέθηκε ποτέ (vid)
Η υπόθεση της αεροπειρατείας που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Το Netflix κυκλοφόρησε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ, το οποίο επαναφέρει στο προσκήνιο μια υπόθεση αεροπειρατείας που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Πρόκειται για το άλυτο μυστήριο με πρωταγωνιστή τον Ντ. Μπ. Κούπερ, ο οποίος πριν από 50 χρόνια έπεσε με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο μαζί με τσάντα που είχε 200.000 δολάρια. Ο Κούπερ δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά ούτε και τα χρήματα...

Η ιστορία της αεροπειρατείας

Στις 24 Νοεμβρίου του 1971 ο Κούπερ αγόρασε ένα εισιτήριο από το Πόρτλαντ για το Όρεγκον. Ντυμένος με ένα μαύρο κοστούμι και γραβάτα και φορώντας γυαλιά ηλίου επιβιβάστηκε σε ένα Boeing 727 με προορισμό το Σιάτλ.

Με το που απογειώθηκε το αεροσκάφος, έδωσε ένα σημείωμα στην αεροσυνοδό Φλόρενς Σάφνερ το οποίο έγραφε «έχω βόμβα» και της έδειξε μία τσάντα που περιείχε εκρηκτικά. Στη συνέχεια ζήτησε από τη Φλόρενς να μεταφέρει στον πιλότο τα αιτήματά του. Ήθελε τέσσερα αλεξίπτωτα και 200.000 δολάρια σε μετρητά να του παραδοθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το αεροπλάνο έκανε κύκλους για σχεδόν δύο ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας έψαχναν τα χρήματα, ενώ κανείς από τους υπόλοιπους 35 επιβάτες δεν είχε ενημερωθεί για την αεροπειρατεία και ήξεραν απλά ότι υπήρχε ένα «μικρό μηχανικό πρόβλημα».

Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε και όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, ο Κούπερ παρέλαβε τα αλεξίπτωτα και τα χρήματα και είπε στους πιλότους να τον πάνε στο Ρένο της Νεβάδα. Μισή ώρα αργότερα, ο Κούπερ (τα αρχικά Ντ.Μπ. του προσδόθηκαν από λάθος) πήδηξε από το αεροσκάφος στα πυκνά δάση και κανείς δεν τον ξαναείδε ποτέ. Παρά την εκτεταμένη έρευνα του FBI και το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποια από τα χαρτονομίσματα, ο Κούπερ δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ.

Τα σενάρια για την ταυτότητα του Κούπερ

Πέντε χρόνια πριν, το FBI ανέστειλε και επισήμως την έρευνα για τη μοναδική ανεξιχνίαστη υπόθεση πειρατείας στις ΗΠΑ. Όμως τώρα ο γνωστότερος ίσως ειδικός που συμμετείχε στην έρευνα για τον Κούπερ, Έρικ Ούλις έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο μια για πάντα. «Με ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση διότι θέλω να μάθω την αλήθεια. Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα πράγματα ξέρουμε», ανέφερε.

Ο Ούλις «σάρωσε» τα αρχεία του FBI, μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες από το αεροπλάνο και «χτένισε» τη δασική έκταση όπου πιστεύεται ότι ο Κούπερ έπεσε μήπως έβρισκε ίχνη από τα χρήματα ή τα αλεξίπτωτα.

«Το FBI δε γνωρίζει αν ο Ντ. Μπ. Κούπερ επιβίωσε από το άλμα ή όχι. Υπάρχουν και κάποιες θεωρίες συνωμοσίας για την υπόθεση, μία εκ των οποίων υποστηρίζει ότι ήταν κυβερνητικός υπάλληλος, αλλά νομίζω ότι απλά το λένε κάποιοι επειδή η υπόθεση είναι άλυτο μυστήριο και όχι επειδή έχουν κάποιο στοιχείο» εξηγεί ο Ούλις.

Ο Ούλις πιστεύει ότι ο Κούπερ ήταν πιθανότατα κάποιος που εργαζόταν για τη Boeing, έχασε τη δουλειά του και δεν τα έβγαζε πέρα. «Δε νομίζω ότι ήταν κάποιος εγκληματίας, μοιάζει για μεμονωμένο γεγονός» σημείωσε.

«Τον Μάιο του 1971, ένα μεγάλο πρότζεκτ για την αεροπορία στις ΗΠΑ ακυρώθηκε και πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη βιομηχανία έμειναν χωρίς δουλειά. Νομίζω ότι ήταν κάποιος που εξαιτίας αυτού έχασε τη δουλειά του και απλά αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό για να πάρει κάποια χρήματα», πρόσθεσε ο Ούλις.

Τα χρήματα στον ποταμό της Κολούμπια και οι βασικοί ύποπτοι

Το 1980, ένα νεαρό αγόρι, ο Μπράιαν Ίνγκραμ αποκάλυψε ότι βρήκε 5.000 δολάρια κοντά σε στον ποταμό Κολούμπια. Το FBI επιβεβαίωσε ότι οι αύξοντες αριθμοί ταίριαζαν με αυτούς των χρημάτων για τα λύτρα, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν αμφιβολίες ως προς το τι προέκυψε με τον Κούπερ.

Δολάρια

Υπήρχαν συνολικά πάνω από 800 ύποπτοι για την υπόθεση, αλλά καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν προχώρησε. Ο αγαπημένος ύποπτος ήταν ένας άνδρας με το όνομα Ρίτσαρντ Φλόιντ ΜακΚόι, ο οποίος συνελήφθη αφού διεξήγαγε παρόμοια αεροπειρατεία πέντε μήνες αργότερα. Ωστόσο, η εμφάνιση του ΜακΚόι δεν ταίριαζε με την περιγραφή του Κούπερ που είχε δώσει το προσωπικό του Boeing 727.

Ένας επίσης, βασικός ύποπτος ήταν ο ο Σέρινταν Πίτερσον, πρώην εργαζόμενος της Boeing και skydiver από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε ανακριθεί και από το FBI στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση. Ο 94χρονος Πίτερσον έγραψε και ένα δοκίμιο με τίτλο «Το FBI είχε καλούς λόγους να με υποπτεύεται» ενώ και η πρώην σύζυγός του είχε πει ότι η αεροπειρατεία «ακούγεται σαν κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο Πίτερσον».

Όμως DNA που ανήκε στον Κούπερ και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ για την αεροπειρατεία, απέδειξε ότι δεν ήταν ο Πίτερσον ο άνθρωπος-φάντασμα. «Ήμουν 98% σίγουρος ότι ο Σέρινταν Πίτερσον ήταν ο Κούπερ. Εξεπλάγην με το DNA», είχε πει απογοητευμένος ο Ούλις.

«Το DNA είναι αδιάψευστο. Είναι απόδειξη ότι κάποιος ήταν ή δεν ήταν ο Ντ. Μπ. Κούπερ και νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτή την υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν καλές πιθανότητες ο Κούπερ να είναι ακόμα ζωντανός και είναι πιο πιθανό να εξιχνιαστεί η υπόθεση τώρα που έχουμε την ύπαρξη DNA», κατέληξε.