Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επαναπροσδιορίζουν τον χάρτη των Βαλκανίων

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επαναπροσδιορίζουν τον χάρτη των Βαλκανίων
Το σημαντικότερο καθήκον του Συνεδρίου ήταν να αποφασίσει για την τύχη του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας.

Σαν σήμερα, 13 Ιουλίου το 1878, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επαναπροσδιορίζουν τον χάρτη των Βαλκανίων, με την Συνθήκη του Βερολίνου.

Η Συνθήκη του Βερολίνου ήταν η τελευταία πράξη του Συνεδρίου του Βερολίνου (13 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 1878) που συνήλθε υπό την προεδρία του Γερμανού καγκελάριου Βίσμαρκ με την οποία η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστροουγγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία (επί Τσάρου Αλέξανδρου Β΄) καθώς και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄), αναθεώρησαν τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που είχε προ-συνομολογηθεί βεβιασμένα στις 3 Μαρτίου του ίδιου έτους μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βασικό δημιούργημα της οποίας ήταν η «Μεγάλη Βουλγαρία».

Το σημαντικότερο καθήκον του Συνεδρίου ήταν να αποφασίσει για την τύχη του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, που είχε ιδρυθεί με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, ακόμη και αν η ίδια η Βουλγαρία είχε αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις συνομιλίες παρά τη ρωσική επιμονή.

Εκείνη την εποχή, ανύπαρκτη στον παγκόσμιο χάρτη, η Βουλγαρία δεν ήταν υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, ούτε και οι Βούλγαροι.

Ο αποκλεισμός αυτός ήταν ήδη καθιερωμένο γεγονός στη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης των Μεγάλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, χωρίς καμία συμμετοχή της Βουλγαρίας.

Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της συνθήκης ήταν η de jure αναγνώριση των de facto ανεξάρτητων κρατών Ρουμανίας, Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Ιουλίου...

  • 1793: Ο Γάλλος δημοσιογράφος και επαναστάτης Ζαν Πολ Μαρά δολοφονείται στη μπανιέρα του από την Σαρλότ Κορντέ, μέλος της αντίπαλης πολιτικής παράταξης.
  • 1794: Οι γαλλικές δυνάμεις νικούν τις δυνάμεις της Πρωσίας και της Αυστρίας στα Βόσγια όρη.
  • 1814: Ιδρύεται το Σώμα των Καραμπινιέρων, η εθνική χωροφυλακή της Ιταλίας.
  • 1863: Στη Νέα Υόρκη, οι αντίπαλοι της υποχρεωτικής στράτευσης ξεκινούν τρεις ημέρες ταραχών που αργότερα θα θεωρηθούν ως οι χειρότερες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
  • 1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
  • 1941: Οι Μαυροβούνιοι ξεσπούν σε λαϊκή εξέγερση εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.
  • 1962: Σε μία πρωτοφανή ενέργεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν απολύει επτά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
  • 1977: Η Σομαλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Αιθιοπία.
  • 1977: Μέσα σε μία περίοδο οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών, μία ηλεκτρική διακοπή στη Νέα Υόρκη που διαρκεί σχεδόν 24 ώρες οδηγεί σε εκτεταμένες πυρκαγιές και λεηλασίες.
  • 2011: Η Μουμπάι κλονίζεται από τρεις εκρήξεις βομβών σε απογευματινή ώρα αιχμής, με απολογισμό 19 νεκρούς και 130 τραυματίες.