Διαμαρτυρία φιλοζωικών έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση του χιμπατζή: «Κάθε μέρα εδώ θα είμαστε» (vid)

Newsroom
Διαμαρτυρία φιλοζωικών έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση του χιμπατζή: «Κάθε μέρα εδώ θα είμαστε» (vid)
Το κεντρικό σύνθημα και η απαίτηση του κόσμου είναι μία: Να απελευθερωθούν όλα τα αιχμαλωτισμένα ζώα που ανήκουν στην άγρια φύση και όχι στα κελιά.

Συγκέντρωση-διαμαρτυρία έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποιούν φιλοζωικά σωματεία αλλά και πολίτες που θέλουν να φωνάξουν για τη δολοφονία του χιμπατζή που δραπέτευσε από το κελί αιχμαλωσίας που το είχαν κλεισμένο.

«Ενάντια στη φρίκη του εγκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους» γράφει ένα πανό που κρατούν οι συγκεντρωμένοι, ενώ ένα άλλο αναφέρει: «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους».

2

Στη συγκέντρωση, την οποία διοργάνωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, υπήρξε κάποια στιγμή μια μικρή ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πύλη και φρουρούν, ωστόσο ο γρήγορα αποκλιμακώθηκε, με τον οργανωτή να λέει πως, χωρίς καμία ένταση, «εμείς θα είμαστε κάθε μέρα εδώ και θα τους ενοχλούμε».

2

Το κεντρικό σύνθημα και η απαίτηση του κόσμου είναι μία: Να απελευθερωθούν όλα τα αιχμαλωτισμένα ζώα που ανήκουν στην άγρια φύση και όχι στα κελιά και να κλείσει ο βωμός θυσίας τους για το χρήμα.

2

Από κει και πέρα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση: Απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Απέστειλε επιστολή και προς την Περιφέρεια Αττικής και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, καθώς
έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων, αλλά και την ανανέωση ή ανάκληση αυτών. Ζητά λοιπόν ελέγχους:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, δόθηκε εντολή από τον Υφυπουργό προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Έτσι λοιπόν, αναμένεται ομάδα εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα (27/6) αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης να μεταβεί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για ελέγχους.