Το θαύμα με την βυσσινάδα: Η εκκλησία στην Αργυρούπολη με την εικόνα που «μάτωνε»

Newsroom
Το θαύμα με την βυσσινάδα: Η εκκλησία στην Αργυρούπολη με την εικόνα που «μάτωνε»
Πριν από 21 χρόνια, είχε αποκαλυφθεί η απάτη στον Άγιο Γεώργιο της Αργυρούπολης όπου μία εικόνα μάτωνε, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν βυσσινάδα.

Σαν σήμερα το 2001, η Ελευθεροτυπία φιλοξενούσε ένα άρθρο για ένα θαύμα που γινόταν σε εκκλησία της Αργυρούπολης, το οποίο αποδείχθηκε απάτη.

Συγκεκριμένα, στον Άγιο Γεώργιο της περιοχής, η εικόνα του Αγίου Φανουρίου φαινόταν να έχει ματώσει, με αποτέλεσμα να συρρέουν δεκάδες πιστοί για να προσκυνήσουν, αφήνοντας παράλληλα και κάποια χρήματα στην εκκλησία.

Όταν όμως το δείγμα εστάλη για ανάλυση, αποδείχθηκε πως ήταν βυσσινάδα, με αποτέλεσμα ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να διατάξει ΕΔΕ.

«Και τώρα αναζητούν να μάθουν αν έγινε θαύμα, στον Αγιο Γεώργιο Αργυρούπολης. Όπως έγινε γνωστό πριν από μία εβδομάδα, η εικόνα του Αγίου Φανουρίου είχε «ματώσει». Οι πιστοί γέμιζαν την εκκλησία για να προσκυνήσουν την εικόνα και παράλληλα γέμιζαν και το παγκάρι του ναού. Τελικά, έπειτα από χημική ανάλυση του «αίματος» που υπήρχε στην εικόνα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για βυσσινάδα. Χθες ανακοινώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρήγγειλε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου «να διακριβωθούν» πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «ορισμένοι ενορίτες χαρακτήριζαν ως θαύμα την εμφάνιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας; Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ορθόδοξος Τύπος» στις 17 Ιουλίου του ίδιου χρόνια πως το φαινόμενο «οφείλονται σε συγκυρίες φυσικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν μέσα στο Ναό, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας και άλλων γνωστών και αγνώστων φυσικών παραγόντων».