Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση
Όταν η Ελλάδα έγινε το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στις 9 Μαρτίου του 2000 ο τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Σημίτης, υποβάλει το αίτημα για ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).

Στο πλαίσιο τη Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου του 2000, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), αποφάσισε την ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ.

Η πλήρης υιοθέτηση του νομίσματος του ευρώ από τη χώρα μας υλοποιήθηκε επίσημα από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Το ευρώ αντικατέστησε την δραχμή. Έτσι η Ελλάδα γίνεται το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 19ης Ιουνίου

1827: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο. («Περίπτωση Νενέκου»)

1843: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο Γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

1865: Πέθανε ο Ευαγγέλης Ζάππας, έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Με τη διαθήκη του όρισε να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδότησε τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888).

1912: Καθιερώνεται η οκτάωρη εργασία στις ΗΠΑ.

1951: Πέθανε ο Άγγελος Σικελιανός, από τους μείζονες Έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

1953: Εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζεύγος Γιούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

1963: Η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

1970: Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος. Όλοι του οι δίσκοι έχουν γίνει πολλαπλά πλατινένιοι και θεωρείται ένας από τους εμπορικότερους τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας.

2000: Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και γίνεται το 12ο μέλος της, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2001.

2003: Σοκ προκαλεί στην Αγγλία το θάνατος της 25χρονης ηθοποιού Λάουρα Σάντλερ, η οποία υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών πέφτει από το μπαλκόνι και σκοτώνεται.