Μόλις το 1% εντοπίζει τη δεύτερη τίγρη σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση (vid)

Newsroom
Μόλις το 1% εντοπίζει τη δεύτερη τίγρη σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση (vid)
Ένα δημοφιλές τεστ για αποστολή σε φίλους μέσω των εφαρμογών συνομιλίας όπως το WhatsApp και το Facebook Messenger.

Δύσκολα έχει βάλει στους χρήστες του διαδικτύου μια οπτική ψευδαίσθηση, σύμφωνα με την οποία όποιος εντοπίσει το κρυμμένο μήνυμα της εικόνας θεωρείται πιο έξυπνος από τους περισσότερους, αφού το ποσοστό που βρίσκει τη λύση είναι μόλις στο 1%.

Πρόκειται για μια εικόνα με μια τίγρη στη ζούγκλα, η οποία σε προκαλεί να βρεις την δεύτερη κρυμμένη τίγρη. Και είναι πιο δύσκολο από όσο νομίζει κάποιος. Αυτό συμβαίνει διότι η εικόνα δεν περιέχει μία αλλά δύο μεγάλες τίγρεις, με την μία να είναι πιο εμφανής από την άλλη. Πάνω στην τίγρη της φωτογραφίας, υπάρχει ένα μήνυμα που γράφει «η κρυμμένη τίγρης» (The Hidden Tiger) και χρειάζεται αρκετή παρατηρητικότητα για να το εντοπίσει κάποιος.

Η συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση υπάρχει εδώ και χρόνια και επανεμφανίζεται τακτικά σε ιστότοπους όπως το Reddit. Είναι επίσης ένα δημοφιλές τεστ για αποστολή σε φίλους σε εφαρμογές συνομιλίας όπως το WhatsApp και το Facebook Messenger.

Με μια πιο προσεκτική ματιά στον κορμό και το πίσω πόδι της διακρίνεται το κείμενο να διασχίζει το σώμα της τίγρης. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι συχνά απλώς λίγο διασκεδαστικές, αλλά έχουν επίσης πραγματική αξία για τους επιστήμονες.

Τα παζλ του εγκεφάλου βοηθούν τους ερευνητές να ρίξουν φως στις εσωτερικές λειτουργίες του νου και στο πώς αντιδρά στο περιβάλλον του. Το 2017, οι επιστήμονες Kim Ransley και Alex O. Holcombe, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, τόνισαν τη σημασία των ψευδαισθήσεων για την κατανόησή μας για τον εγκέφαλο. «Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μας δείχνουν ότι δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στην πραγματικότητα», αναφέρουν στο The Conversation.

«Μπορούν επίσης να δώσουν μια ιδέα της νοητικής επεξεργασίας που προσφέρει την εμπειρία μας από τον ορατό κόσμο. Αντί να μεταφέρει πληροφορίες από τα μάτια μας σε σχεδόν ακατέργαστη μορφή όπως θα έκανε μια κάμερα, ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσδιορίσει τι υπάρχει στην πραγματικότητα εκεί έξω. Όταν οι πληροφορίες που εισέρχονται στο μάτι είναι διφορούμενες, ο εγκέφαλος πρέπει να κάνει μορφωμένες εικασίες», συμπληρώνουν.