Θεοδωρικάκος: «Περιμένω από τους πρυτάνεις να τηρήσουν τους νόμους για την εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας»

Newsroom
Θεοδωρικάκος: «Περιμένω από τους πρυτάνεις να τηρήσουν τους νόμους για την εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας»
«Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτήν την χώρα ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψηφίζει που να πιστεύει ότι 100 μπάχαλοι μπορούν να καταστρέφουν μια βιβλιοθήκη».

«Να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, ότι και να δοκιμάσει ο οποιοσδήποτε στο Αιγαίο και στον Έβρο θα σπάσει τα μούτρα του. Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα να φυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας την εδαφική κυριαρχία από την εκάστοτε απειλή από τον οποιοδήποτε» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κύμα διακίνησης μεταναστών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ δήλωσε ότι «η αστυνομία είναι μέσα στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με δική μου εντολή μέχρι να μας πει ο πρύτανης ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει την βιβλιοθήκη του». «Δεν διανοούμαι» - συνέχισε ο κ. Θεοδωρικάκος - ότι «το κράτος της ελευθερίας, γιατί το ελληνικό κράτος είναι κράτος της ελευθερίας, θα επιτρέπει σε 100 ανθρώπους οι οποίοι προφανώς έχουν κάποια προβλήματα να καταστρέφουν την βιβλιοθήκη» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτήν την χώρα ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψηφίζει που να πιστεύει ότι 100 μπάχαλοι μπορούν να καταστρέφουν μια βιβλιοθήκη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ερωτώμενος για το πότε εγκαθίστανται οι νεοπροσλαμβανόμενοι αστυνομικοί στους χώρους των πανεπιστημίων δήλωσε ότι «οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία αλλά προφανώς ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αφού οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησής τους».

Όμως απευθύνθηκε με δεικτικό τρόπο στις πρυτανικές αρχές λέγοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ έκανε το καθήκον της, προσέλαβε, εκπαίδευσε, προετοίμασε τους ΟΠΠΙ για να κάνουν την δουλειά που πρέπει και περιμένω από τους πρυτάνεις να κάνουν και εκείνοι το καθήκον τους». Δήλωσε ότι «οι πρυτανικές αρχές πρέπει να προμηθεύσουν τα πανεπιστήμια με τα τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο και με κάμερες όπως λέει ο νόμος», επισημαίνοντας ότι «οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τηρούνται από όλους, εμείς τους τηρούμε» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και «πρέπει και οι πρυτάνεις από την πλευρά τους να τους τηρήσουν». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες προκειμένου το επόμενο διάστημα «να έχουμε πλήρη ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα για τις ομάδες προστασίας των ιδρυμάτων που είναι ένας θεσμός που αφορά συγκεκριμένα πανεπιστήμια».

Μίλησε με θερμά λόγια για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου ΔΜ που ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «εκπληκτικό κάμπους ενός πανεπιστημίου πρότυπο» και ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «θα γραφτεί στον ακαδημαϊκό, τον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης για αυτές τις εγκαταστάσεις». «Αντιλήφθηκα ότι ο πρύτανης και οι φοιτητές έχουν εξαιρετικές σχέσεις, ότι εργάζονται για το μορφωτικό και ερευνητικό τους αντικείμενο επισημαίνoντας οτι σε τέτοια πανεπιστήμια δεν πρόκειται να υπάρξει πανεπιστημιακή αστυνομία» κατέληξε. Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την πανεπιστημιακή αστυνομία μόνο σε ορισμένα ιδρύματα.

Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης όπου θα μιλούσε ο υπουργός, μικρή ομάδα φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΔΜ προχώρησε σε διαμαρτυρία, ενώ αντιπροσωπεία τους αποτελούμενη από έξι φοιτητές πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, όπου του παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά