Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: «Οι αιτιάσεις της Τουρκίας δεν στέκουν νομικά, τροφοδοτούν την αστάθεια»

Newsroom
Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: «Οι αιτιάσεις της Τουρκίας δεν στέκουν νομικά, τροφοδοτούν την αστάθεια»
Η Ελλάδα με δύο επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τι ανέφερε ο Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινές δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για σύμπλεγμα κατωτερότητας.

«Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία» είπε, και επανέλαβε, όπως κάνουν συντονισμένα πλέον οι Τούρκοι: «Η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια για τις πρόσφατες δηλώσεις τους για την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι «έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει “αντρίκια” στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών», αναφέρει η «YeniSafak».