H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την καθιέρωση φορτιστή USB-C για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την καθιέρωση φορτιστή USB-C για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές
Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών που θα έχουν πλέον ένα αξεσουάρ για όλα.

Μετά από σχεδόν 13 χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να καθιερωθεί πλέον ένας τύπος φόρτισης για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και συγκεκριμένα ο USB Type-C.

Με αυτά τα δεδομένα, όλα τα προϊόντα στις κατηγορίες των κινητών τηλεφώνων, των tablets, των ασύρματων ακουστικών και των ηχείων, των φορητών παιχνιδομηχανών, των e-readers και των περιφερειακών gaming, αλλά και των φωτογραφικών μηχανών που πωλούνται στα κράτη μέλη από το 2024 θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά βύσμα USB-C.

Οι φορητοί υπολογιστές μένουν προς το παρόν εκτός του νέου αυτού νόμου και οι κατασκευαστές θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα σε βάθος χρόνου.

Η απόφαση θα πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ωστόσο η διαδικασία αυτή θεωρείται τυπική και είναι σίγουρο πως δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.

Η εξέλιξη αυτή έχει στόχο να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να κάνει τη ζωή των καταναλωτών πιο εύκολη. Οι νομοθέτες εκτιμούν πως με αυτά τα δεδομένα στο μέλλον θα είναι και πιο εύκολο να μην περιλαμβάνεται στις συσκευασίες ένας φορτιστής, αφού όλοι οι καταναλωτές θα έχουν ήδη κάποιον αγορασμένο από παλαιότερο μοντέλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή θα εξοικονομήσει περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ από αγορές φορτιστών και πως θα μειώσει κατά 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το χρόνο!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτήν την εξέλιξη το έχει σαφώς η Apple, η οποία ακόμη και στα iPhone 13 που κυκλοφόρησαν το 2021 χρησιμοποίησε τι δική της θύρα φόρτισης, την Lightning. Το 2021 η αμερικανική εταιρεία είχε πουλήσει περί τα 56 εκατομμύρια iPhone στην Ευρώπη. Μοναδικός τρόπος να αποφύγει τη χρήση USB-C η Apple είναι να κυκλοφορεί τα iPhone της από το 2024 με υποστήριξη μόνο ασύρματης φόρτισης, αν και ήδη έχουν εμφανιστεί σχετικά ρεπορτάζ που λένε πως στα κεντρικά της εταιρείας η απόφαση θεωρούταν σίγουρη και οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η συμφωνία αφορά όλους τους κατασκευαστές ακόμα και εκείνους όπως η Apple που έως σήμερα αντιστέκονταν σθεναρά στην προοπτική υιοθέτησης του USB-C για τη φόρτιση των συσκευών της. Μετά τη συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εξοικονομήσουμε 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο τα οποία δίναμε (και θα δίνουμε και το 2023) για την αγορά φορτιστών.

Υπολογίζεται πως 11.000 τόνοι άχρηστών φορτιστών καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο.

Πηγή εικόνας: IMCO Committee Press (Twitter)