Συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία που έκαναν ρεπορτάζ για τις ζημιές στην «Αγιά Σοφιά» (vid)

Newsroom
Συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία που έκαναν ρεπορτάζ για τις ζημιές στην «Αγιά Σοφιά» (vid)
«Ο σκοπός μου ήταν ξεκάθαρος στις αναρτήσεις μου. Έτσι είπε ο αστυνομικός» ανέφερε ο δημοσιογράφος που συνελήφθη.

Σε συλλήψεις προχώρησαν οι τουρκικές αρχές εναντίον ρεπόρτερ του καναλιού TELE1 Ενγκίν Ατσάρ και του επικεφαλής του Συλλόγου Ιστορίας και Τέχνης Σερίφ Γιασάρ, γιατί κατέγραψαν στην κάμερα τις ζημιές που έχουν γίνει στην Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι δύο άντρες συνελήφθησαν για μερικές ώρες για το ρεπορτάζ που έκαναν με τους βανδαλισμούς. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Εγκίν Ατσάρ ανέφερε: «Συλληφθήκαμε ενώ κάναμε ρεπορτάζ για την Αγία Σοφία. Ούτε καν μια λογική αιτία δεν δόθηκε όταν μας πήραν. Έκαναν αναφορά στις αναρτήσεις στο Τwitter που μόλις ανέβασα. Ο σκοπός μου ήταν ξεκάθαρος στις αναρτήσεις. Έτσι είπε ο αστυνομικός».

Ο Άτσαρ τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεσή του, ενώ σύμφωνα με το κανάλι που εργάζεται, η αστυνομία δεν κινήθηκε εναντίον των τουριστών που έκαναν δηλώσεις στον Ατσάρ.

Το εργατικό συνδικάτο Disk Basin Is αντιδρώντας στη σύλληψη του Ατσάαρ αναφέρει:

«Ο ρεπόρτερ του TELE 1, Εργκίν Ατσάρ, ο οποίος ήθελε να δει την καταστροφή στην Αγία Σοφία επί τόπου, συνελήφθη από την αστυνομία μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, ο Εργκίν Γιασάρ πρέπει να αποφυλακιστεί αμέσως!».