Σχέδιο θερμοστάτης: Μπαίνει... κόφτης στα aircondition

Newsroom
Σχέδιο θερμοστάτης: Μπαίνει... κόφτης στα aircondition
Το ισπανικό μοντέλο για την εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζεται να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Κάντο όπως η Ιταλία και η Ισπανία! Αυτό το σχέδιο εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, πάνω στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την κλιματική κρίση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ήδη το σχέδιο και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, δεν απέκλεισε να μπει… κόφτης στη θερμοκρασία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια.

Ισπανία και Ιταλία έχουν κινηθεί ήδη πάνω στις προτάσεις που συνέταξε η Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας και η Ελλάδα ετοιμάζεται να βαδίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρωί της Παρασκευής (27/05), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει κόφτης στα κλιματιστικά: «Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια ανέφερε ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις}, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Στην Ιταλία, για να καταλάβετε, η κυβέρνηση όρισε τους 27 βαθμούς στον κλιματισμό των δημοσίων κτιρίων για το καλοκαίρι και τους 19 τον χειμώνα, με τα ιταλικά ΜΜΕ να το ονομάζουν «σχέδιο θερμοστάτης».

Το «ελληνικό μοντέλο», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα έχει ως «μπούσουλα» το ισπανικό μοντέλο, το οποίο εκτός από τον «κόφτη» στα κλιματιστικά τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι στα δημόσια κτίρια, θα περιλαμβάνει και τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους τρεις φορές την εβδομάδα.

Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε δημοσίου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση αντίστοιχα αλλά και του θερμοστάτη.

Το εύλογο ερώτημα πολλών βέβαια είναι, πως θα ελέγχεται αυτό; Θα γίνει εγκατάσταση ειδικών συστημάτων μέτρησης, που σήμερα έχουν τοποθετηθεί μόνο πιλοτικά σε κάποια κτίρια.