Ο Τάσος Ιορδανίδης στο Gazzetta: «Η παράσταση δείχνει ότι έχει αγγίξει τις καρδιές των θεατών»

Ο Τάσος Ιορδανίδης στο Gazzetta: «Η παράσταση δείχνει ότι έχει αγγίξει τις καρδιές των θεατών»
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μας μιλά για την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι», στο θέατρο «Άλφα». Το έργο θα παιχτεί και τη νέα σεζόν.

Η παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι», στο θέατρο «Άλφα», ανήκει σε αυτές που ξεχώρισαν τη φετινή σεζόν. Θα μπορούσαμε να το αφήσουμε εδώ και να μην παραθέσουμε επιχειρήματα. Θα μπορούσαμε να σας πούμε σπεύσατε! (μέχρι 29/5 φέτος). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας ικανοποίησε συναισθηματικά. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις φράσεις «sold out», «αθρόα προσέλευση κοινού», «γεμάτο θέατρο»… Όχι, αυτά είναι το αποτέλεσμα ή κομμάτια του αποτελέσματος. Η αιτία η απόλυτη αίσθηση του χειροποίητου, αυτό έχουν φτιάξει ο Τάσος Ιορδανίδης, η Θάλεια Ματίκα και οι συνεργάτες τους. Με μια απλή, αλλά με βάθος υπαρξιακό, ιστορία προσφέρουν στον θεατή όλα όσα χρειάζεται: συγκίνηση, ευφορία, διασκέδαση, διέξοδο από το καθημερινό άγχος. Το χειροποίητο το βλέπεις στην επικοινωνία των δύο πρωταγωνιστών, στον τρόπο που οι φωτισμοί της Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη τους ακολουθούν, στο σκηνικό της Ηλένιας Δουλαδήρη και στη μουσική (επιμέλεια Θάλεια Ματίκα) που έχει κάτι δικό σου. Ο Τάσος Ιορδανίδης μας μίλησε για την παράσταση και μας εξήγησε την επιτυχία της, τον λόγο της σκηνικής χημείας με τη Θάλεια Ματίκα, το γιατί οι ήρωες δεν έχουν ονόματα, ενώ μας αποκάλυψε ότι το έργο θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν. Τον ευχαριστούμε.

Τι κάνει την παράσταση επιτυχημένη;
Νομίζω ότι το θέμα «ακουμπά» τον θεατή. Στη διάρκεια της καραντίνας ήρθαμε με το έτερον μας ήμισυ ακόμη πιο κοντά. Νομίζω ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να παρακολουθήσει κάτι που θα τον έκανε να ταυτιστεί και να τον κινητοποιήσει συναισθηματικά.

Η χημεία σας με την κ. Ματίκα είναι εκπληκτική. Πόσο εύκολο ήταν το πετύχετε; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είστε και ζευγάρι στη ζωή;
Θα μπορούσαμε να μην έχουμε σκηνική χημεία! Με τη Θάλεια έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Είχαμε, βέβαια, καιρό να συνυπάρξουμε, όμως στο διάστημα αυτό ωριμάσαμε ως άνθρωποι και ηθοποιοί. Φυσικά, το θέμα της παράστασης, η συντροφικότητα, ήταν κάτι που μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει, που μας αφορά. Αυτός είναι πιστεύω ο λόγος της καλής σκηνικής επικοινωνίας.

Είστε και οι δυο γενναιόδωροι στην παράσταση. Έχετε λάβει από τον κόσμο την ίδια γενναιοδωρία;
Είναι μια πολύ ευχάριστη συγκυρία αυτή που βιώνουμε. Οι καλλιτέχνες πέρασαν δύο χρόνια δύσκολα και τώρα εμείς η Θάλεια κι εγώ, επιστρέψαμε στη σκηνή πολύ όμορφα, πολύ ομαλά. Χαίρομαι που συνυπάρχω με τη Θάλεια στη σκηνή, χαίρομαι που προσπαθούμε να αρθρώσουμε καλλιτεχνικό λόγο παρέα. Η παράσταση δείχνει ότι έχει αγγίξει τις καρδιές και τις ψυχές των θεατών. Είμαι ευγνώμων για τη φετινή χρονιά.

Σκηνή από Θέλω να σου κρατάω το χέρι

«Πρόκειται για ένα έργο που ανήκει στον δυτικό, σύγχρονο, πολιτισμό»

Οι ήρωες του έργου δεν έχουν ονόματα. Γιατί έγινε αυτό;
Δεν ήθελα να τοποθετήσω το έργο σε κάποια συγκεκριμένη κοινωνία όσον αφορά την εθνικότητα. Πρόκειται για ένα έργο που ανήκει στον δυτικό, σύγχρονο, πολιτισμό. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συναντήσουμε τους ήρωες στην Αμερική, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία…

Η ηρωίδα που υποδύεται η κ. Ματίκα λέει κάποια στιγμή στον δικό σας ήρωα ότι θα λέμε αλήθειες. Η αλήθεια σώζει τις σχέσεις;

Στο τέλος της ημέρας, ναι. Πολλές φορές τη φοβόμαστε, ανησυχούμε μην στεναχωρήσουμε τον άλλον, μην χαλάσουμε τις ισορροπίες. Με βάση την εμπειρία 14 χρόνων κοινής πορείας με τη Θάλεια και με δύο παιδιά, μπορώ να πω ότι καλό είναι τα πράγματα να ξεκινάνε με καθαρές προσθέσεις, με ειλικρίνεια. Έτσι, αποφεύγονται οι συγκρούσεις και δυναμώνει η σχέση. Βέβαια, σε αυτή τη ζωή για τίποτα δεν μπορεί να είσαι σίγουρος (γέλια).

Η παράσταση θα συνεχιστεί και του χρόνου;
Ναι, θα πάει και του χρόνου. Είναι τέτοια η ανταπόκριση του κόσμου που μας αναγκάζει να συνεχίσουμε. Και μεις το θέλουμε βέβαια. Περνάμε πολύ όμορφα.

Ταυτότητα παράστασης

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα

Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Trailer: Jaco and the Magic beans

Σχεδιασμός ήχου: Στέφανος Κεραμίδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καρτσαφλέκη

Επικοινωνία θεάτρου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Διεύθυνση θεάτρου: Μανώλης Φραγκάκης

Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Τιμές εισιτηρίων: 16, 12 (φοιτητικό, εκπαιδευτικό, άνω των 65), 8 (ανέργων)

@Photo credits: Βαγγέλης Πατεράκης