Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η πρώτη πυρπόληση στον τουρκικό στόλο από τον Παπανικολή

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η πρώτη πυρπόληση στον τουρκικό στόλο από τον Παπανικολή
Σαν σήμερα το 1821 ο Δημήτρης Παπανικολής πυρπολεί ένα τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο.

Ο Δημήτρης Παπανικολής από τα Ψαρά, σαν σήμερα, το 1821, καταφέρνει το πρώτο μεγάλο πλήγμα στον τουρκικό στόλο και πυρπολεί ένα δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο.

Ήταν ένα πλήγμα με το οποίο οι Έλληνες κατάλαβαν πως μπορούν να καταφέρουν πλήγματα στον τουρκικό στόλο, ο οποίος έμοιαζε άτρωτος.

Σε άλλα σημαντικά γεγονότα, την 27η Μαΐου, είχαμε:

1703: Ο τσάρος Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας) ιδρύει την Αγία Πετρούπολη.

1774: Γεννήθηκε ο Φράνσις Μπόφορτ, ναύαρχος βρετανικού ναυτικού, γαλλικής καταγωγής. Δημιούργησε την κλίμακα Μποφόρ για τη μέτρηση της έντασης του ανέμου.

1821: Ο ψαριανός πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον τουρκικό στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους

1835: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται από τον Όθωνα.

1937: Εγκαινιάζεται η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο.

1942: Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί στήνουν ενέδρα σε κεντρικό σημείο της Πράγας και τραυματίζουν σοβαρά τον αρχηγό της Γκεστάπο, Ράινχαρτ Χέιντριχ. Θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα.

1960: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταθέτει υπόμνημα στη Βουλή των Ελλήνων, με το οποίο ζητεί τη νομιμοποίησή του.

1960: Ο τούρκος στρατηγός Τζεμάλ Γκιουρσέλ ανατρέπει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Τζελάλ Μπαγιάρ και τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος εκτελείται. Η χώρα θα επιστρέψει στη δημοκρατική νομιμότητα ένα χρόνο αργότερα.

1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες γιατρών από την Αθήνα αλλά και άλλες χώρες, ενώ ο Γιώργος Σωτηρχόπουλος, σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας, ανακαλύπτεται αναίσθητος σε λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

2006: Γίνεται σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Ιάβα, με 6.600 νεκρούς.