Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το ζευγάρι Μπόνι και Κλάιντ σκοτώνεται σε ενέδρα της Αστυνομίας

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το ζευγάρι Μπόνι και Κλάιντ σκοτώνεται σε ενέδρα της Αστυνομίας
Σαν σήμερα το τέλος για το γνωστό ζευγάρι εγκληματιών Μπόνι και Κλάιντ.

Η Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ και ο Κλάιντ Μπάροου ήταν Αμερικανοί εγκληματίες που ταξίδευαν στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες με την συμμορία τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ληστεύοντας ανθρώπους και σκοτώνοντάς τους όταν στριμώχνονταν ή έρχονταν αντιμέτωποι με τις αρχές.

Κατά καιρούς η συμμορία συμπεριλάμβανε το μεγαλύτερο αδελφό του Μπάροου, τον Μπακ και τη σύζυγό του Μπλανς, τον Ρέιμοντ Χάμιλτον, τον W. D. Τζόουνς, τον Τζο Πάλμερ, τον Ραλφ Φαλτς και τον Χένρυ Μέθβιν. Τα κατορθώματά τους τράβηξαν την προσοχή του αμερικανικού κοινού κατά τη διάρκεια της «Εποχής του εχθρού του λαού» μεταξύ του 1931 και 1935.

Αν και είναι γνωστοί σήμερα για 12 ληστείες τραπεζών, οι δύο τους προτιμούσαν να ληστεύουν μικρά καταστήματα και αγροτικά βενζινάδικα. Η συμμορία πιστεύεται ότι σκότωσε τουλάχιστον εννέα αστυνομικούς και αρκετούς πολίτες. Το ζευγάρι τελικώς σκοτώθηκε σε ενέδρα από αστυνομικούς, κοντά στην πόλη της Saline, στο Bienville Parish στην Λουιζιάνα στις 23 Μαϊου 1934. Η φήμη τους αναβίωσε και εδραιώθηκε στην αμερικανική ποπ κουλτούρα το 1967 στην ταινία του Άρθουρ Πενν, Μπόνι και Κλάιντ.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής τους, η απεικόνισή τους στον Τύπο ήταν σε αντίθεση με την φτωχική πραγματικότητα της ζωής τους στο δρόμο, ειδικά για την Μπόνι Πάρκερ. Ήταν παρούσα σε εκατό ή περισσότερα κακουργήματα κατά τη διάρκεια των δύο ετών που ήταν σύντροφος του Μπάροου, αλλά δεν ήταν ένας δολοφόνος με πολυβόλο, όπως απεικονιζόταν στις εφημερίδες, τα επίκαιρα, και pulp περιοδικά εκείνης της εποχής. Το μέλος της συμμορίας, W. D. Τζόουνς αργότερα κατέθεσε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί ότι την είχε δει ποτέ να πυροβολεί σε όργανα του νόμου.

Η φήμη της Μπόνι ως καπνίστρια πούρων με το όπλο στο χέρι εξελίχθηκε από μία παιχνιδιάρικη φωτογραφία την οποία η αστυνομία βρήκε σε ένα εγκαταλελειμμένο κρησφύγετο. Κυκλοφόρησε στον Τύπο και δημοσιεύθηκε σε εθνικό επίπεδο. Ενώ η Πάρκερ ήταν αλυσιδωτή καπνίστρια τσιγάρων Camel, δεν κάπνιζε ποτέ πούρα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 23ης Μαΐου

1430: Η Ιωάννα της Λωραίνης συλλαμβάνεται από τους Βουργουνδούς.

1893: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή της Θήβας με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες σε χωριά του Ελικώνα και τις συνοικίες της Θήβας Πυρί και Αγίους Θεοδώρους ενώ σκοτώνονται δύο άνθρωποι.

1911: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1917: Γεννήθηκε ο Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας».

1934: Η 24χρονη Μπόνι Πάρκερ και ο 25χρονος Κλάιντ Μπάροου, το γνωστό δίδυμο παρανόμων Μπόνι και Κλάιντ, σκοτώνονται στη Λουιζιάνα από την αστυνομία, καθώς οδηγούν μία κλεμμένη Ford V8, το αγαπημένο μοντέλο αυτοκινήτου του ζευγαριού. Ο Κλάιντ είχε στείλει επιστολή στον Χένρι Φορντ το 1934 συγχαίροντάς τον για το μοντέλο αυτό: «Οδηγούσα πάντα ένα Ford, αφού μόνο με ένα τέτοιο μπορούσα να διαφύγω... Δεν κοστίζει τίποτε να σου πω τι καταπληκτικό αυτοκίνητο έχεις φτιάξει».

1955: Ιδρύεται το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα Μακεδονίας - Θράκης. Πρώτος υπουργός αναλαμβάνει ο Στρατηγός Κοσμάς. Θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και θα επανιδρυθεί το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά.

1973: Κίνημα του Ναυτικού για την ανατροπή της δικτατορίας στην Ελλάδα.

1994: Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο Χρυσός Φοίνικας απονέμεται στην ταινία Pulp Fiction, του Κουέντιν Ταραντίνο.

1995: Στην Τουρκία, ένοπλοι δολοφονούν τον εκδότη της εφημερίδας «Γενί Γκιουναϊντίν», Μπεκίρ Κουτμανγκίλ.

2017: Πέθανε ο Άγγλος ηθοποιός Ρότζερ Μουρ