Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου

Newsroom
Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος Μάρκος Βαμβακάρης.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε σαν σήμερα στις 10 Μαΐου 1905 στη Σύρο. Θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του.

Τα ηχογραφημένα τραγούδια του Βαμβακάρη υπερβαίνουν τα 200. Η πλειοψηφία ηχογραφήθηκε σε δίσκους 78 στροφών μεταξύ των ετών 1933 και 1956. Από το 1932 μέχρι το 1960 ηχογράφησε 149 τραγούδια δικής του συνθέσεως και 220 ως ερμηνευτής (131 δικά του και 89 άλλων δημιουργών), μεταξύ των οποίων συνθέσεις του Σπύρου Περιστέρη (30 τραγούδια), του Βασίλη Τσιτσάνη (24 τραγούδια), του Αποστόλου Χατζηχρήστου (7 τραγούδια) και άλλων.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 10ης Μαϊου

1859: Σημειώνονται συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας. Είναι τα λεγόμενα Σκιαδικά. Έτσι έμειναν στην ιστορία τα επεισόδια μεταξύ της μαθητικής νεολαίας και της Χωροφυλακής. Ήταν ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός, που οδήγησε τρία χρόνια αργότερα στην έξωση του βασιλιά Όθωνα.

1904: Ιδρύεται στη Γερμανία η αυτοκινητοβιομηχανία Horch & Cir. Motorwagenwerke AG, η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε και μετονομάστηκε σε Audi (Auto Union Corporation).

1905: Γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και οργανοπαίκτης, ιδιαίτερα σημαντικός μουσικός του ρεμπέτικου τραγουδιού. Θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του.

1933: Φοιτητές μέλη του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου. Τα χαρακτηρίζουν «αντιγερμανικά».

1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.

1960: Γεννήθηκε Πολ Ντέιβιντ Χιούσον, περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό Bono. Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο βασικός τραγουδιστής του ιρλανδικού rock συγκροτήματος, U2.

1962: Οι εκδόσεις κόμιξ Μάρβελ εκδίδουν το πρώτο τεύχος του Incredible Hulk.

1981: Ο Φρανσουά Μιτεράν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και γίνεται ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.

1994: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας.

2005: Σε απόσταση 20 μέτρων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους πέφτει χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη και ο δράστης, Βλαντιμίρ Αρουτινιάν συνελήφθη.