Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: «Τσοβόλα δώστα όλα»

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: «Τσοβόλα δώστα όλα»
Σαν σήμερα το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε την ιστορική φράση.

Σαν σήμερα το 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, είχε απευθύνει κάλεσμα στον τότε Υπουργό Οικονομικών: «Τσοβόλα δώσ' όλα».

Σε μία από τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του, στην Καθημερινή είχε δηλώσει ο πρόσφατα εκλιπών: «Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα “Τσοβόλας”, απάντησε “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα”, εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια».

Σε σημαντικά γεγονότα της 20ης Απριλίου είχαμε:

1453: Ο πλοίαρχος Φλαντανελλάς εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Τρεις γενοβέζικες γαλέρες, που συνοδεύουν το πλοίο του Φλαντανελλά, εμπλέκονται στην τελευταία ναυμαχία της βυζαντινής ιστορίας.

1913: Γεννήθηκε ο Μίμης Φωτόπουλος, ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός

1914: Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1926: Ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.)

1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο βουλγαρικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα.

1941: Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.

1961: Σε αποτυχία καταλήγει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, των υποστηριζόμενων από τις Η.Π.Α. Κουβανών εξορίστων.

1989: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι, αναφωνεί το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».

1999: Πέθανε ο Νίκος Ρίζος, ένας από τους θρύλους του ελληνικού κινηματογράφου.

2010: Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στον κόλπο του Μεξικού γίνεται για δεύτερη φορά, μια απο τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην χώρα.