Ακμή στην πλάτη: Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Newsroom
Ακμή στην πλάτη: Πώς θα την αντιμετωπίσετε;
Ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης μιλάει για τις αιτίες της ακμής και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

«Αν και η ακμή έχει ταυτιστεί με την περιοχή του προσώπου, παρατηρείται πολύ συχνά και σε άλλα μέρη του σώματος με σμηγματογόνους αδένες, όπως η ακμή στην πλάτη. Αποτελεί μία πάθηση του δέρματος, που προσβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία», αναφέρει ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, τ. Διευθυντής Δερματολογικού στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών-Διευθυντής της Derma Hair clinic.

Πώς, όμως, προκαλείται η ακμή στην πλάτη;

Η ανάπτυξη της ακμής μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων και η συσσώρευση κερατινοκυττάρων δημιουργούν φαγέσωρες. Ουσιαστικά, οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν σμήγμα, το οποίο μεταφέρει νεκρά κύτταρα στην επιδερμίδα. Η υπερβολική συσσώρευση τους φράζει τους πόρους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπυράκια.

Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος, το βακτήριο P.acnes, οι ορμονικές διαταραχές, η εφίδρωση, η πίεση του δέρματος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η χρήση λιπαρών καλλυντικών και το έντονο στρες είναι μερικά από τα κυριότερα αίτια που προκαλούν την ακμή.

«Τα σπυράκια δημιουργούν πολύ συχνά ανασφάλεια και ψυχολογική κατάπτωση στους ασθενείς αφού μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση τους. Για το λόγο αυτό, η αντιμετώπιση της θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα ώστε να αποφεύγονται σημάδια και ουλές στην περιοχή», τονίζει ο δερματολόγος Δρ Καραλέξης.

Τρόποι θεραπείας ακμής

Ανάλογα με το είδος της ακμής προτείνεται και η κατάλληλη θεραπεία. Συγκεκριμένα, η ήπια ακμή μπορεί να εξαλειφθεί με τη χρήση κρεμών σε τοπική εφαρμογή. Σε περιπτώσεις έντονης ή κυστικής ακμής προτείνεται η χρήση χαπιών για να μη δημιουργηθούν ουλές στο δέρμα. Επίσης, μπορεί να γίνει κάποιο peeling για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και να καθαρίσουν οι πόροι από το σμήγμα.

Τέλος, η θεραπεία ακμής με Laser καταπολεμά την ενεργή ακμή ανώδυνα και αποτελεσματικά σε μερικές μόνο συνεδρίες. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη της ακμής, ακόμα και στην εξάλειψη σημαδιών που μπορεί να έχει αφήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλοτε η θεραπεία διαρκεί μερικές εβδομάδες ή κάποιους μήνες και άλλοτε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Ο Δερματολόγος είναι εκείνος που θα κρίνει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη και για πόσο θα πρέπει να τηρηθεί ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές. Μερικές φορές μάλιστα η ακμή στο σώμα μπορεί να είναι περισσότερο απαιτητική από εκείνη στο πρόσωπο.

Πώς μπορεί, όμως, να αποφύγει κανείς την εκδήλωση ακμής στην πλάτη;

Ο Δρ Καραλέξης προτείνει: «Τα άνετα ρούχα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο καθαρισμός της περιοχής μετά από εφίδρωση, η αποφυγή συνθετικών ρούχων, η χρήση αντηλιακής το καλοκαίρι, η ισορροπημένη διατροφή, η απομάκρυνση των τριχών από την περιοχή σε περίπτωση έντονης τριχοφυΐας είναι μερικοί τρόποι για να αποφύγετε την εμφάνιση ακμής στην πλάτη».

δωσδγδ

Μάθετε περισσότερα για την ακμή, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης από τον ίδιο το Δρ. Καραλέξη.
www.karalexis.gr

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 21 0723 2932