Το «χτύπημα» της 17Ν που παραμένει ανεξιχνίαστο 31 χρόνια μετά: «Το δέντρο που αποδείχθηκε σωτήριο»

Newsroom
Το «χτύπημα» της 17Ν που παραμένει ανεξιχνίαστο 31 χρόνια μετά: «Το δέντρο που αποδείχθηκε σωτήριο»
Στις 31 Μαρτίου 1991 η 17Ν εκτόξευσε ρουκέτα και ένα δέντρο απέτρεψε μια τραγωδία.

Παρότι έχουν περάσει 31 χρόνια, η υπόθεση με τη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη. Μόνο εικασίες, «διάβασμα» των πρακτικών και... ένα δέντρο, χάρη στο οποίο δεν υπήρξαν πολλά θύματα, που όπως φαίνεται ήθελε η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Μαρτίου 1991. Η ώρα 22:36 και στο κοσμικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» εκτοξεύεται ρουκέτα. Αυτή προσκρούει τελικά πάνω σε δέντρο και εξερράγη στον κήπο και όχι στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Μυστήριο με τον στόχο

Μπορεί να έχουν περάσει 31 χρόνια αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ήταν ο στόχος. Μόνο υποθέσεις έχουν γίνει σχετικά με αυτό το «χτύπημα» και αυτές προκύπτουν από τα πρόσωπα που ήταν εκείνη την στιγμή στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Δειπνούσε λοιπόν ο τότε Υπουργός Παιδείας, Γιώργος Σουφλιάς και ο τότε διοικητής της ΔΕΗ. Η αστυνομία είχε συμπεράνει, ύστερα από τις έρευνές της, πως η οργάνωση που κρύβονταν από πίσω ήθελε πολλά θύματα, ενδεχομένως και ένα γερό πλήγμα στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Χαράλαμπο Βάρδη.

Ρουκέτα

Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη

Το μυστήριο έγινε ακόμα πιο περίπλοκο καθώς καμία οργάνωση δεν ανέλαβε επίσημα με προκήρυξη την ευθύνη για αυτό το «χτύπημα». Εξάλλου, επρόκειτο για μια αποτυχημένη προσπάθεια. Παρόλα αυτά η αστυνομία «διαβάζοντας» τα σημάδια συμπέρανε πως από πίσω κρύβονταν η «17 Νοέμβρη». Η οργάνωση που συνήθιζε τέτοια «χτυπήματα» με ρουκέτες και βόμβες. Πριν λίγες μέρες άλλωστε, στις 12 Μαρτίου του ίδιου έτους, στις 22.10, ο Αμερικανός λοχίας, Ρόναλντ Στιούαρτ χάνει τη ζωή του όταν εκρήγνυται ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος στην είσοδο του σπιτιού του.

Βόμβα για το Ιράκ

Η «17Ν» ήθελε νεκρό έναν οποιονδήποτε Αμερικανό στρατιωτικό, διαμαρτυρόμενη για τον Πόλεμο στον Κόλπο και τους 130.000 Ιρακινούς που έχασαν τη ζωή τους. Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε δηλώσει μάλιστα στην προανακριτική κατάθεση: «Στη συνέχεια συμμετάσχω στην έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό σε Αμερικανό αξιωματούχο στη Γλυφάδα, μαζί με τον αδελφό μου Σάββα, τον «Λουκά» (σ.σ.: Δημ. Κουφοντίνα) και τον «Χάρη» (σ.σ.: Ηρακλή Κωστάρη). Η διαδικασία επιλογής του έγινε με τον τρόπο που αναφέρεται σε προηγούμενες ενέργειες. Το μπουτόν, τον τηλεχειρισμό το έκανε πιθανόν ο Σάββας, και όλοι μας ήμασταν στο πίσω μέρος ενός ΙΧΦ αυτοκινήτου, μάρκας δεν θυμάμαι, κλεμμένου, και αναμέναμε τον στόχο. Το όνομα του στόχου το έμαθα την επόμενη ημέρα από τα ΜΜΕ».

Όσον αφορά την υπόθεση στο «Πεντελικόν» κανένας από τους συλληφθέντες δεν ομολόγησε ή αναφέρθηκε σε αυτή την επίθεση, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.

Ρουκέτα