Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η κατάληψη των Καλαβρύτων από τους Έλληνες επαναστάτες

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η κατάληψη των Καλαβρύτων από τους Έλληνες επαναστάτες
Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα.

Σαν σήμερα το 1821 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολεμική πράξη του Ελληνικού Αγώνα στην Πελοπόννησο, καθώς οι Έλληνες επαναστάτες κατέλαβαν τα Καλάβρυτα.

Σε σημαντικά γεγονότα της 21ης Μαρτίου είχαμε:

1800: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση. Το νεοσύστατο κράτος θα είναι ανεξάρτητο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο.

1855: Πέθανε ο Κίτσος Τζαβέλας, Έλληνας αγωνιστής και πολιτικός.

1935: Η Περσία μετονομάζεται επισήμως σε Ιράν.

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπλάνα της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβαρδίζουν την έδρα της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη. Κατά λάθος χτυπούν και ένα σχολείο, σκοτώνοντας 125 άτομα.

1960: Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του Απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ θα ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

1960: Έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ., μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1960: Γεννήθηκε ο Άιρτον Σένα, ο Βραζιλιάνος πιλότος της Φόρμουλα 1.

1965: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγείται 3.200 ατόμων στην αρχή της τρίτης και τελικά επιτυχημένης πορείας για τα πολιτικά δικαιώματα από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).

1999: Οι Μπέρτραντ Πίκαρντ και Μπράιαν Τζόουνς γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που κάνουν το γύρο της Γης με αερόστατο.