Ο Ζελένσκι μίλησε ως άλλος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Κογκρέσο: «I have a dream» (vids)

Newsroom
Ο Ζελένσκι μίλησε ως άλλος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Κογκρέσο: «I have a dream» (vids)
Συγκινητικό μήνυμα Ζελένσκι στο αμερικανικό κογκρέσο, μιλώντας ο άλλος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Με μια συγκινητική ομιλία απευθύνθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αμερικανικό κογκρέσο, με τα μέλη του να τον χειροκροτούν παρατεταμένα. Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία τον υποδέχθηκε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η χώρα του δεν πολεμά μόνο για να υπερασπιστεί τα εδάφη της από τους Ρώσους εισβολείς αλλά για να υπερασπιστεί και τις αξίες της.

«Κάθε μέρα, εδώ και 3 εβδομάδες, η Οδησσός, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη δέχεται επιθέσεις από εδάφους και αέρος, έχουμε βληθεί με πάνω από 1.000 πυραύλους και όλα αυτά έχουν να τα ζήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε και ζήτησε για ακόμα μια φορά να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την χώρα του. Ζήτησε επίσης, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροπλάνα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία.

Έχω ένα όνειρο, τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη να προστατευθούν οι ουρανοί μας. Η Ουκρανία ευχαριστεί τις ΗΠΑ για όσα έκανε η κυβέρνηση και ο λαός σας για την εκπαίδευση του στρατού μας για τα πυρομαχικά. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν για όσα έχει κάνει για εμάς. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, ως εγκληματίες πολέμου. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσω την ρωσική στρατιωτική μηχανή. Προτείνουμε οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ να αφορούν όλους όσοι έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους. Από εκείνους που παίρνουν αποφάσεις έως τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν έχετε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Ρωσία να φύγουν από εκεί γιατί τα χρήματα που βγάζουν είναι βαμμένα με αίμα. Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά».

Ο Ζελένσκι διακόπτοντας την ομιλία του προέβαλλε ένα βίντεο με το πως ήταν η χώρα του πριν την ρωσική εισβολή και πως είναι σήμερα. Ένα βίντεο μαχαιριά στην καρδιά. Το βίντεο έκλεισε με το μήνυμα «κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία».

«Σήμερα δεν αρκεί να είναι κάποιος ηγέτης του ΝΑΤΟ ή της Δύσης αλλά να είσαι ηγέτης του κόσμου και χρειάζεσαι ειρήνη. Πρέπει να είσαι γενναίος και έτοιμος να δώσεις την ζωή σου για τις ανθρώπινες αξίες για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ανεξαρτησία. Να πεθάνεις γι’ αυτό που εσύ ονειρεύεσαι για την χώρα σου και όχι γι’ αυτό που ονειρεύεται ο γείτονας», είπε συνεχίζοντας.

Και πρόσθεσε: «Είμαι σχεδόν 45. Πόσο χρονών μπορώ να γίνω όταν βλέπω ότι ήδη υπάρχουν 100 νεκρά παιδιά από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία; Πως να ζήσω άλλη μια ημέρα; Είναι ο ρόλος μου να ζήσω σαν ηγέτης των Ουκρανών. Εύχομαι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ορθώσει το ανάστημά του για να γίνει ο ηγέτης του κόσμου και της ειρήνης. Σας χαιρετώ. Δόξα στην Ουκρανία».