Eurovision 2022: Η EBU ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας!

Κάτια Πετροπούλου
Eurovision 2022: Η EBU ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας!
Η EBU, της οποίας προϊόν είναι η Eurovision, ανακοίνωσε επίσημα τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την διοργάνωση του Τορίνου.

Η πίεση ήταν μεγάλη και τελικά η EBU ενέδωσε. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Ρωσία δεν θα συμμετέχει στη φετινή Eurovision, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό ήταν αίτημα αρκετών χωρών, οι οποίες τις τελευταίες ώρες έβγαζαν ανακοινώσεις η μία μετά την άλλη, για αποκλεισμό της συμμετοχής της Ρωσίας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα πρεσβεύει ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού.

Η ανακοίνωση

«Η EBU ανακοινώνει πως καμία ρωσική εμφάνιση δεν θα πάρει μέρος στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EBU πήρε αυτή την απόφαση μετά από τη σύσταση του διοικητικού οργάνου της Eurovision, του Reference Group, βασισμένη στους κανονισμούς του event και στις αξίες της EBU. Την απόφαση αυτή στήριξε κι η Επιτροπή Τηλεόραστης της EBU.

Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμπερίληψη μιας ρωσικής συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό θα έφερνε ανυποληψία.

Πριν παρθεί αυτή η απόφαση, η EBU αφιέρωσε χρόνο για να διαβουλευθεί ευρέως με τα μέλη της.

Η EBU είναι ένας μη πολιτικός οργανισμός - μέλος των ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δεσμεύονται να προασπίζουν τις αξίες της δημόσιας υπηρεσίας.

Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού, ο οποίος προωθεί τη διεθνή συζήτηση και κατανόηση, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα, μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή».

Οι χώρες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους

Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, εννέα ήταν οι χώρες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την συμμετοχή της Ρωσίας στην 66η Eurovision και απειλούσαν την EBU με αποχώρησή τους, αν δεν ερχόταν ο αποκλεισμός της.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας είχε ανακοινώσει πως έτσι και πάρει μέρος στη φετινή Eurovision η Ρωσία, η χώρα θα αποσύρει τη συμμετοχή της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Για την ακρίβεια, ο creative content and media unit director του φινλανδικού Yle, Ville Vilén, τόνισε πως αποτελεί υποκρισία να μοιραστεί την ίδια σκηνή με μία χώρα, η οποία έχει εισβάλλει σε μια άλλη.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αντίθετη σε όλες τις αξίες που εκπροσωπούν το Yle και τους υπόλοιπους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Το Yle πάντα θα υπερασπίζεται την δημοκρατία της Δύσης, το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία του λόγου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το Yle δεν μπορεί να πάρει μέρος σε ένα event, όπου η Ρωσία, η οποία έχει επιτεθεί κατάφωρα σε αυτές τις αξίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από τα πιο διάσημα brands της Ευρώπης, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Ελπίζω η EBU να πράξει σύμφωνα με τις υπάρχουσες αξίες», ανέφερε ο Ville Vilén.

Την ίδια στάση κράτησε και η Εσθονία. Το ERR ανακοίνωσε πως θα αποσύρει την συμμετοχή της χώρας επίσης, για τον ίδιο λόγο Στην επίσημη δήλωση του καναλιού αναφέρεται πως η Εσθονία θα πάρει την απόφασή της «ανάλογα με το αν η Ρωσία συμμετέχει στο διαγωνισμό ή όχι». Τελευταία χώρα που έκανε την ίδια ανακοίνωση είναι η Ισλανδία. Ο διευθυντής του RÚV, Stefán Eiríksson, δήλωσε ότι «είναι άποψη όλων μας πως δεν θα έχει αποτέλεσμα για τη Ρωσία να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Έχω πίστη πως η EBU θα το πάρει σοβαρά και υπεύθυνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος πορεύτηκαν και οι Δανία - Νορβηγία. Ο Δανός Gustav Lützhøft, leading editor του DR και editor-in-chief του επίσημου site της Eurovision, τόνισε ότι «είναι μια σοβαρή και εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Στο DR θεωρούμε λάθος να συμμετέχει η Ρωσία στην Eurovision, με την υπάρχουσα συνθήκη. Αυτή είναι η θέση του DR και την έχουμε επικοινωνήσει στην EBU. Είμαστε σε συνεχή διάλογο μαζί τους».

Επιπλέον, ο Νορβηγός Thor Gjermund Eriksen, δημοσιογράφος και γενικός διευθυντής του NRK από το 2013, υποστήριξε ότι «δεν καταλαβαίνουμε πως μπορεί η Ρωσία να συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Το NRK έχει δώσει ξεκάθαρη συμβουλή στην EBU πως η Ρωσία δεν μπορεί να πάρει μέρος στη φετινή διοργάνωση, ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, αυτή είναι μια οργάνωση μελών, που χρειάζεται λίγο χρόνο, για να εδραιωθεί μια απόφαση. Είμαστε βέβαιοι πως η EBU θα πάρει τη σωστή απόφαση».

Πηγή: wiwibloggs.com